Sovsäckar och Madrasser

106 Produkter Produkter

sortera efter


Produkten lades till
Jämför produkterna (0/5)
Öppna
Ej tillgänglig för jämförelse
Jämförelselistan är full. Var god och ta bort en produkt.
Ta bort

Hur väljer man en sovsäck?

Temperatur

Det finns många faktorer som man bör hålla koll på men den viktigaste är temperaturen i vilken man kommer att sova i. Ta reda därför på i vilken temperatur du kommer att sova i där du kommer att campa.

“Komforttemperaturen” som man ser på sovsäckar refererar till den genomsnittliga temperaturen i vilken en kvinna skulle känna sig bekväm. Lägsta temperatur kommer att vara 5 grader kallare än komforttemperatruren.

Du kommer inte känna dig varken för varm eller kall om du sover mellan dessa två temperaturer.

Om du till exempel kommer att sova i 5°C så bör du välja en sovsäck med komforttemperatur 5°C och en lägsta temperatur på 0°C.

Säsong

Det finns fyra säsonger när det gäller sovsäckar och de delas in enligt en temperaturskalan för 10, 5, 0 samt -5°C. Det finns så klart sovsäckar som man kan använda hela året om och de brukar vara gjorda för vintrar.

En “1-säsong” - sovsäck är gjord för varma somrar eller för att sova inomhus, “2- säsong” - sovsäckar är gjorda för sommarmånaderna, “3-säsong” - sovsäckar är gjorda för sommar, höst och vinter och “4-säsong” - sovsäckar är gjorda för vintrar.

Tänk därför efter hur du kommer att använda din sovsäck. Kommer du bara använda den när du campar i juli och augusti eller kommer du kanske fjällvandra om ett år i lite kyligare väder?

Komfort

Formen på sovsäcken är det som oftast avgör hur bekvämt du sover. Vi har mumieformade och rektangulära sovsäckar.

De rektangulära sovsäckarna tillåter dig att röra på dig mer men är sämre på att isolera värme och är därför endast användbara i lite varmare temperaturer. Dessa sovsäckar brukar vara mer uppskattade under sommaren i och med att de kan enkelt dras ut för att bli ett täcke.

Man kan inte ha lika mycket rörlighet i mumieformade sovsäckar men de isolerar mycket bättre och är lättare (i och med att de använder mindre material.) Dessa sovsäckar brukar vara som mest uppskattade när man vill ha med sig lätt packning som inte tar mycket plats.

Material och Insulering

En annan faktor som du bör tänka på när väljer sovsäck är vilket material som den är gjord av. På Decathlon isolerar vi sovsäckarna med två material: dun och syntet. Båda materialen har för- och nackdelar som du bör vara medveten om innan du gör ditt val.

Dun är väldigt lätt och kompakt men inte så bra när det är blött eller fuktigt. Syntet är större och tyngre men isolerar jättebra i fuktigare klimat. En annan fördel med syntet är att det är betydligt billigare.

Vi fyller sovsäckarna antingen med organiskt bomull alternativt syntetiskt material. Bomull är mjukt och bekvämt men ganska tungt vilket passar camping för familjen.

Många av våra sovsäckar har en utsida av syntetiskt material och en insida som är gjord av polyester. Det här materialet är lika tungt som bomull men har alla fördelarna som syntetiskt material.

Tillbehör

Till sist så bör du hålla utkik efter extra tillbehör. Vissa sovsäckar kan sättas ihop med en dragkedja och på vissa sovsäckar kan man dra ihop öppningen för att behålla värmen. Kom bara ihåg att inte andas in i sovsäcken i och med att det kan göra insidan av sovsäcken fuktig vilket försämrar värmeisoleringen.