De 7 vanligaste misstagen man gör i padel

En viktig sak som du bör komma ihåg när du spelar padel, även om du är professionell eller nybörjare, är att identifiera de aspekter som ska förbättras i ditt spel. Ibland är det svårt att räkna ut vad det är man behöver förbättra på, så här har vi radat upp de 7 vanligaste misstagen man gör i padel, oavsett om man är en nybörjare eller proffs.

Vet du vilka misstag som är de vanligaste inom padeltennis? I det här inlägget kommer vi att räkna upp och förklara de 7 vanligaste nybörjarfelen i padel och visa dig hur du kan undvika det. Endast ett bra padelracket och en god dos tålamod krävs. Idag vill vi ge dig några tips för att undvika dessa små misstag som de flesta spelare gör när de börjar spela padel.

Om du är osäker på vilka regler du måste följa när du spelar padel, uppmanar vi dig att läsa fler artiklar på den här webbplatsen. Ofta tenderar även de som kommer från tennisen att göra vissa misstag, så lägg dessa tips på minnet när du börjar träna!

Glöm inte fotarbetet!

Ett vanligt nybörjarfel i padel som vi ofta ser är användningen av styrka men ingen kontroll när man spelar. Vi slår ofta bollen från vilken position som helst utan att ta hänsyn till skottets teknik och styrka

Det är mycket som man måste hålla reda på när man börjar spela, speciellt när det gäller att ha rätt fotarbetet. Du kommer att märka att ju bättre du ställer dig i förhållande till bollen när du slår och hur du positionerar dig under spelets gång, desto bättre kommer de resterande delarna av spelet att falla på plats.

Hur du servar, returnerar och smashar padelbollar avgörs helt av hur du har placerat din kropp då du ska utföra slaget. Om du står fel, vrider dig fel eller placerar dig på fel ställe på banan så kan det innebära att du inte kommer att hinna till bollen.

Många spelare har svårt att bemästra fotarbetet i och med att det skiljer sig så mycket från andra sporter, till och med tennis! I tennis har man inte en bakre vägg som man ska förhålla sig till och man kan ofta se att padelspelare ofta ställer sig längst bak på spelplanen av en gammal ovana.

Vi rekommenderar starkt att du provar på att filma dig själv när du spelar för att kunna jämföra hur du rör på dig när du spelar jämfört med professionella spelare. Det är först när du ser vilka misstag du gör och exakt hur du kan förbättra dig som ditt padelspel kommer att förbättras avsevärt.

Böj på knäna!

Det är vanligt att se nybörjare slå bollen utan att böja på knäna. Även när motståndaren skjuter låga bollar brukar nybörjare (och ibland erfarna padelspelare) böja ryggen snarare än knäna. Det är därför viktigt att förstå hur denna benrörelse gör det möjligt för oss att utföra varje åtgärd mer exakt och snabbt.

Det är viktigt, även för din hälsa, att du böjer knäna medan du spelar padel. Att göra plötsliga ryck med ryggen för att nå en låg boll är sällan en bra idé jämfört med att ställa sig rätt och böja sig ner.

Du måste ha en strategi när du spelar padel tennis

Ett av de vanligaste misstagen inom padeltennis är att skicka bollen mot den bakre väggen utan att hoppa in i det motsatta fält och att slå bort bollen på godtycklig plats. Att slå bollen handlar inte bara om styrka utan också om kontroll, balans och planering.

För att spela padeltennis ordentligt och för att undvika sådana nybörjarfel bör man vara uppmärksam på reglerna och tekniken, för vi vill att bollen ska stanna i fältet så länge som möjligt. Ju längre vi kontrollerar punkten, desto bättre. Amatörer kan lätt undvika detta misstag genom att helt enkelt träna på returer och defensivt spel och försöka bestämma riktningen för varje slag.

När man spelar defentivt kan man inte förlita sig på sin hastighet eller sin styrka. Oftast är taktiker och bra rutiner det som räddar spelarna oftast när man är i ett dåligt läge. Tålamod och kontroll är allt i padel!

Din position på spelplanen

Positionen på padelbanan är en viktig aspekt att tänka på om du vill lära dig och förbättra ditt spel.

Ett typiskt misstag hos nybörjare som lär sig att spela padel är slå alla slag från botten av banan och/eller stå bakom servlinjen och spela varje boll som kommer från motståndaren i det defensiva området.

För att spela padel bättre måste du förstå att även om det är en liten bana och det är lätt att returnera bollen, måste du gå till nätet för att attackera och tillbaka för att försvara. Att kunna placera sig rätt under försvar och attackerande situationer är en grundläggande taktik som nybörjare snabbt kan lära sig det för att bli mer erfarna spelare, men det kräver beslutsamhet, koncentration och mycket övning.

Du måste vara koordinerad

Ett annat nybörjarfel i padel är koordinationen, det är en grundläggande aspekt att kunna slå bollen vid rätt tidpunkt och i rätt position. Därför är benrörelsen för att göra justeringar och för att placera oss på den perfekta platsen i förhållande till bollen mycket viktigt. När du är en nybörjare så är det normalt att vara för nära eller för långt från bollen tills du lär dig läsa av padelbollen i förhållande till banan och hastigheten.

Det råder ingen tvekan om att ett av de vanligaste misstagen som görs av oerfarna padelspelare är att slå bollen framåt utan att anpassa sin ställning i förhållande till padelbollens riktning eller styrka.

Här hittar du en video som går igenom i detalj de grundliga teknikerna som man bör tänka på när man börjar spela padel.

Ett bra grepp om sitt padelracket är viktigare än man kan tro

En av de viktigaste sakerna som nybörjare måste bli vana vid är hur man ska hålla sitt padelracket. Man måste använda sig av kontinentalgreppet.

Alla de bästa professionella spelarna på både dam- och herrsidan av World Padel Tour använder det kontinentala greppet som sitt vanliga sätt att hålla ett padelracket.

Om du tar tag i padelracket så att tummen är på racketens ena sida och fingrarna på den andra kommer du att märka ett “V” som bildas mellan tummen och pekfingret kommer att gå längst handtaget.

Det finns två sätt att se till att du har rätt grepp om ditt padelracket. Håll i ditt padelrackets övre del och lodrätt mot marken samtidigt som du pekar skaftet mot dig. Ta tag i handtaget som att du ska skaka någons hand. Om dina fingrar är placerade som på bilden så har du rätt grepp.

Ett annat sätt är att du börjar med att greppa ena sidan av den övre delen av ditt padelracket. Det gör så att din hand och arm kommer att vara i rätt position i förhållande till padelracket. Därefter drar du bara handen längst sidan ner till bottnen av handtaget.

Anledningen till att greppet är så viktigt är för att man tappar kontrollen över bollen om man slår fel. Man kan inte få lika bra spinn och/eller sikte när man ska slå lite mer krävande slag.

Spela som ett lag när du spelar padel doubel

Vi får ofta frågan om hur man ska röra på sig i förhållande till sin partner när man spelar dubbel. Vi kommer att gå igenom grunderna så att du och din lagkamrat vet exakt hur man ska positionera sig då man spelar double!

padel spelare

Hur man förflyttar sig upp- och nedför banan

Först tar vi en titt på hur man ska röra sig uppför och nerför spelplanen. Målet med padel är oftast att komma fram till nätet i och med att man kan attackera och avsluta poänget mycket enklare därifrån. Om man står långt bak på spelfältet så brukar man försöka ta sig närmare nätet med så lite risk som möjligt.

Om du returnerar i början av poänget så brukar du vara långt bak på banan och man brukar stå långt fram när man servar, i och med att man oftast vill göra serve-volleys och stanna vid nätet med sin partner. De som börjar med att returnera bör börja spela ett steg bakom serve linjen.

Målet härifrån är att tvinga det andra laget bakåt och samtidigt komma fram till nätet. Du bör gå fram till nätet tillsammans med din partner. Om du inte gör det så kommer du att lämna ett stort gap i mitten av spelplanen vilket gör det enkelt för motståndarna att skjuta en boll mellan er.

Det är därför viktigt att alltid flytta upp och ner för spelplanen tillsammans med sin spelpartner. Om man lobbar eller slår en chiquita då man står långt bak så bör man vanligtvis springa fram till nätet med sin medspelare. När man har sprungit fram till nätet så bör man hålla kvar den positionen så länge som möjligt i och med att det här är den bästa platsen där man kan attackera ifrån.

Om motståndarna lobbar över er på ett sätt så att en av er behöver tillfälligt backa för att returnera bollen så bör den andra stå kvar vid nätet. Om motståndaren lobbar över er båda så att ni måste försvara er i ett par slag så bör båda backa och försvara.

Hur man bör flytta sig åt sidorna

Padel skiljer sig lite från tennis på det sättet att spelarna håller sig mer till sina planhalvor. I och med att spelfälten är mycket mindre i padel så förlorar man mycket tid om man byter planhalvor på samma sätt som i tennis.

Om du måste ta en boll som studsar väldigt nära väggen så måste din spelpartner förflytta sig närmare mitten av spelplanen så att det inte skapas ett stort gap mellan er. En bra retur från motståndarna skulle placeras i mitten av banan vilket är varför ni bör täcka den arean.

När man står vid nätet har man mindre tid att reagera och förflytta sig vilket gör det extra viktigt att man är samspelt med sin partner. Om en av er skjuter bollen in i ett hörn så kommer en bra retur att läggas i mitten av spelfältet. Därför är det viktigt att den spelaren som befinner sig längst ifrån bollen ställer sig närmare mitten av padelbanan.

Kommunikation är extremt viktigt när man spelar double - padel

Om din spelpartner springer efter en boll som håller på att studsa mot den bakre väggen så kan han inte ha koll på var motståndarna befinner sig på spelfältet vilket är varför du måste kommunicera var de är. Om de är vid nätet, långt bak eller om de pressar frammåt så måste din partner veta det för att kunna göra ett bra slag, annar kommer din partner bara gissa var de är.

Glöm inte att ha på dig rätt padelutrustning!

Att välja rätt padelskor, padelbollar och padelracket är ibland avgörande om man vill spela bra. Lyckligtvis behöver det inte kosta så mycket. Om man väljer till exempel fel padelskor så kan det leda till att man halkar eller inte stannar exakt när man behöver som mest friktion i skorna. Du kan läsa mer om hur man väljer padelskor genom att klicka här!

Om man dessutom väljer tennisbollar i stället för padelbollar så kommer bollarna att studsa lite högre än vad de borde. Om man inte är väldigt lång så kan det göra att det blir svårt att spela spelet.

Den viktigaste padelutrustningen man kan köpa är så klart padelracket. Vi har utvecklat och sålt dem i årtionden och vi har dessutom skapat en exakt guide till hur man ska välja padelracket för att spela padel så bra som möjligt. Klicka här för att få reda på mer!

Den här guiden uppdaterades senast den 2021-02-09.