Hemleverans Express - Hos dig nästa dag! Leverans inom Stockholms län

Cross Country och All Mountain

14 Produkter Produkter

sortera efter

En cross country mountainbike öppnar nya horisonter när du utforskar världen och cyklar på olika bergsstigar! Här hittar du hela vårt utbud!

Your product was added
Jämför produkterna (0/5)
Öppna
Ej tillgänglig för jämförelse
Jämförelselistan är full. Var god och ta bort en produkt.
Ta bort

Vad bör man tänka på när man ska köpa en Cross Country- eller en All Mountain Bike?

Innan du beslutar dig för vilken Mountain bike du kommer att köpa, oavsett om det är en Cross Country eller All Mountain, så är det viktigt att vet vad man bör lägga extra märke till när man tittar på olika modeller.

Du borde först göra ett beslut utifrån hur långa dina färder kommer att vara samt vilken terräng du kommer att åka på. 

Om du kommer att åka på en relativt platt terräng, mindre än en timme åt gången så bör din cykel ha en stötdämpare på främre hjulet som är ca 80 mm lång för en ökad komfort. Se också till att inte ha för mycket mönster på dina däck i och med att det ökar stabiliteten men också friktionen vilket gör att det krävs mer kraft för att skapa rörelsekraft.

Om du planerar att åka mellan 1-3 timmar regelbundet och på terränger som är ojämna bör du köpa en All Mountain Bike som har en diskbroms, 80-100 mm lång stötdämpare och en skön sadel. Se också till om man kan låsa stötdämparen, på vissa cyklar kan man göra det vilket kostar lite mer men är väldigt användbart om man planerar att åka på en plan väg. Cross Country cyklar är gjorda för längre åkturer och ska kunna klara av ett väldigt varierat väglag. 

All Mountain Bike och Cross Country Bike i rätt material

De svåraste terrängerna kräver en lätt cykel och därför rekommenderar vi en All Mountain Bike som är i kolfiber alternativt lätt aluminium. Genom att ha en Mountain Bike som är gjort av hårt material som stål och tjockt aluminium kan cykeln vara tyngre men också stabilare vilket är ett övervägande du måste göra när du väljer cykel. Stabilitet är helt avgörande när man vill se över en cykels generella prestanda.

Växlar och stötdämpare

Om du åker mycket i uppförsbacke så bör du ha 2 växlar på det främre hjulet och 8 växlar på det bakre för att underlätta trampning. Om du åker i väldigt varierande terränger så brukar det inte vara rekommenderat att ha tre växlar på det främre hjulet i och med att man inte alltid kommer att ha tid att växla upp eller ner lika snabbt som när man har tre. Tre främre växlar möjliggör dock att man kan lägga in mer kraft prestera mer med cykeln.

För maximal komfort kan man också välja en All Mountain cykel som har minst 8 växlar på bakre hjulet och bara en växel på främre. 

Glöm inte att ta en extra titt på storleken på cykeln. Det är en markant skillnad på hur mycket mer kan kan prestera på en cykel som har rätt storlek. All Mountain cyklar är gjorda för att man enkelt ska kunna byta storleken på hjulen för att anpassa cykelt för alla sorters terränger. Om du köper en Mountain Bike åt ett barn mellan 6 till 12 år så är det här extra viktigt all hålla koll på.

Om du vill göra dina åkturer ännu mer bekväma så kan du gärna se över våra eldrivna MTB!