Nu erbjuder Decathlon FRI FRAKT till postombud!
Vandring- och campingguider från Quechua

Så väljer du rätt vintervandringsskor

Vandring i snö, lera, regn eller på is kan vara svårt om man inte har rätt skor! Här kommer några tips på viktiga punkter att tänka på för att vandringsskorna för att vara bekväm i all terräng.

Vattentäthet

Även om skorna är varma så tjänar det ingenting till om de inte är vattentäta också. Vattentäthetstesten görs i rörelse. Man brukar dela in vattentätheten i tre nivåer: 2 000 böjningar – ungefär 2 timmars promenad, 4 000 böjningar – ungefär 4 timmars promenad, och 8 000 böjningar – ungefär 8 timmars promenad. Denna information finns ofta angiven i produktbeskrivningen och hjälper dig förstå vad skorna klarar!

Värme

Behovet av värme är olika beroende på om du rör dig eller är stilla. Om skon är för varm finns risk att det skapas fukt inuti så att dina fötter blir våta och sedan kalla när du stannar upp. Var därför noga med att välja en sko anpassad efter hur intensiv din aktivitet är, och välj inte en för varm sko för en vandringsled med många backar till exempel.

Sula

Det är viktigt att fötterna är väl isolerade från marken, men inte bara det! En slät sula på isig mark eller skare leder nästan garanterat till att du halkar och ramlar. Därför är det viktigt att kika på sulans mönster när du väljer vinterskor. Sulans konstruktion ger mer eller mindre fotfäste. Grovt sulmönster (5 mm djupa räfflor) ger bättre fäste. Quechuas skor är särskilt framtagna för snöig terräng och försedda med sultekniken SNOWCONTACT. Konstruktion och sulmönster är optimerade för att ge maximal grepp och fäste.

Ett extra tips:

Ett par ullsockor är både bekvämt och varmt! Har du bra vandringsskor, men som inte är vattentäta? Då kan du använda damasker som täcker skorna och skyddar mot fukt. Och om sulorna är för släta kan du förse dem med broddar som du placerar under skon ungefär som snökedjor på bildäcken.

De vackra vinterlandskapen väntar på dig!