Nu erbjuder Decathlon FRI FRAKT till postombud!
Vandring- och campingguider från Quechua

Bästa fördelarna med vandringsstavar

Alla vet hur viktigt det är att använda hjälm när man cyklar och åker skidor, men få vandrare känner till fördelarna med att använda vandringsstavar. Flera studier har visat på att stavarna är ett bra och effektivt hjälpmedel när du är ute på vandring. I denna artikel förklarar vi varför stavarna är så viktiga, både ur säkerhetssynpunkt och för att fördela belastningen på olika delar av kroppen.

Viktigaste egenskaperna

Vandringsstavarna underlättar din vandring och minskar risken för fall och skador. Här nedan kan du läsa mer om deras allra viktigaste egenskaper:

 • 1: De hjälper dig att hålla balansen och undvika fall. Stavarna bidrar till stabitlitet under vandringen och utgör ett bra stöd för att komma förbi hinder och övervinna ojämn terräng som snö, is, berg, lera och vatten. Den vanligaste orsaken till skador ute på vandringslederna är att man halkar och med hjälp av stavarna minskar du risken att du ska göra det.
 • De skyddar dina leder genom att fördela belastningen mellan armar och ben. När du går nedför fungerar stavarna som stötdämpare för dina knän, vrister, höfter och ryggrad. Studier har visat att bruk av stavar minskar belastningen på knäna med 25 %. De är även bra att använda i uppförsbacke då de avlastar både knästräckare och baksida lår.
 • Du minskar påfrestningen på dina ben, särskilt i uppförsbacke, genom att fördela tyngden mellan dem och dina armar. Dessutom bidrar stavarna till att stegen blir mer regelbundna och denna gångrytm bidrar till att minska tröttheten.
 • I uppförsbacke kan du med hjälp av stavarna häva dig upp vilket gör att du inte anstränger musklerna lika mycket och din puls sänks.

Om du inte ännu skaffat vandringsstavar rekommenderar vi starkt att du gör det inför din nästa vandringsaktivitet. Decathlons vandringsstavar hittar du här.

Så väljer du rätt vandringsstavar

För att du ska kunna välja ett par vandringsstavar som passar bäst utifrån dina behov rekommenderar vi dig att bekanta dig närmare med de funktioner som olika stavar har. Här nedan finner du information om vad du bör tänka på:

 • Stavarnas vikt: Det är mycket viktigt att ta ställning till vilken vikt du ska ha på dina stavar. Ju lättare de är desto mer lätthanterliga är de. Lätta stavar hjälper dig även att spara på krafterna och det är materialet de är gjorda i som är avgörande för mycket de väger. Om du vandrar sällan rekommenderar vi dig att skaffa stavar i aliminium. Om du däremot vandrar ofta och du vill ha lätta och oböjliga stavar passar det bättre med ett par gjorda av kolfiber.
 • Flerdelade stavar: Olika stavar består av olika många delar, oftast 2 eller 3. Ju fler delar desto mindre plats tar de när de är isärmonterade. Det är den isärmonterade längden på stavarna som inverkar på hur stor plats de tar när du ska transportera dem. För vandrare som måste passera hinder, t.ex.klättra upp- eller nedför en stege, rekommenderar vi tredelade stavar.
 • Justerbar längd: Stavarna kan ställas in så att de anpassas till din längd och den terräng som du ska vandra i. Det finns två olika justeringssystem. Det ena är en funktion med spännen på utsidan av stavarna. Systemet med spännen är det enklaste att hantera och kan anses lite pålitligare då du fort ser om staven är väl låst vid ett visst läge. Skruvsystemet däremot sitter på insidan av stavarna. Detta system är aningen mer svårhanterligt till en början men lättare viktmässigt. Dra inte åt för hårt när du skruvar ihop delarna så att de fixeras vid ett visst läge, men se ändå till att de sitter åt ordentligt. Vi rekommenderar att dra åt stavarna utan att ta hjälp av något verktyg eftersom risken att skada dem då är lägre.
 • Handtagen: Det finns handtag gjorda i olika typer av meterial. De i plast är ofta billiga och mycket hårda. Dessa handtag fungerar bra om du vandrar då och då eftersom de är relativt tunga och inte heller optimala om du skulle börja få handsvett. Handtagen i skum, som är aningen mjukare, samt handtag i kork är att föredra om du vandrar regelbundet eller ofta. Dessa handtag absorberar svett och garanterar ett bra grepp. Man måste däremot tänka på var man bäst kan förvara stavarna. Om du väljer ett par stavar med handtag i skum eller kork bör du inte förvara dem i garaget eftersom det finns en risk att råttor börjar gnaga på dem.
  Förutom handtagens material spelar även formen på dem roll när det kommer till komfort. Det finns de som är raka i formen och andra som är mer ergonomiska då de följer handens form. På vissa stavar finns även greppvänliga förlägningar under handtaget. Dessa gör att du kan greppa stavarna på olika sätt när du går uppför en brant.
 • Handledsremmar: Handledsremmarna har två funktioner. Den första är att hindra dig från att tappa stavarna och att slippa ställa dem ifrån dig varje gång du stannar upp för att till exempel dricka eller fotografera. Den andra funktionen är att ge dig ett dynamiskt stöd när du går med stavarna. Tack vare detta stöd avlastas dina händer. Det finns även handledsremmar som är vadderade, detta för att öka komforten. Ju större remmen är desto större är stödet.
  Vissa modeller i mellanprisklass och den övre prisklassen är försedda med en klämma som gör att du på ett ögonblick kan justera handledsremmen, vilket är en mycket lättare och snabbare lösning än den tradtionella spännfunktionen.
 • Spetsar: Det finns två typer av spetsar, en variant i stål och en i tungsten (mineral). Den förstnämnda är en billig variant som fort slits ut. Spetsen i tungten är mer slitstark och håller längre. Det är alltså beroende på hur mycket du ska använda dina stavar samt i vilken terräng som avgör vilken typ av spets du bör ha på dem.
 • Truga: Vilken typ av truga du bör ha beror på vilken tid på året du ska ut och vandra. Om du ska vandra på sommaren i gräs, på ojämn väg, på bergsunderlag eller grus bör du välja en truga i liten storlek. På vintern däremot bör du ha en större truga för att undvika att sjunka ner om du går på lättgenomträngligt underlag, till exempel snö. Trugorna är utbytbara vilket innebär att du kan använda samma stavar både sommar och vinter. Vi rekommenderar dig att inte använda alltför stora trugor på sommaren då du riskerar att få småsten som fastnar i dem vilket kan göra att du ramlar.
  När du tittar på olika stavar och jämför priser bör du tänkta på att de kan säljas en och en eller i par.