Nu erbjuder Decathlon FRI FRAKT till postombud!
Vandring- och campingguider från Quechua

Hur tar man bäst hand om sina vandringsskor?

Hur skorna än är uppbyggda eller vilken kvalitet de än har, är det viktigt att ta hand om dem noga för att de ska hålla längre.Upptäck dessa 4 steg för att förlänga skornas hållbarhet!

1: Rengöring

Om dina skor har blivit smutsiga eller fläckiga, är det dags att rengöra dem. För det här steget behövs inga speciella produkter. Det räcker med en mjuk borste och ljummet vatten. Innan du börjar rengöra skornas ovandel är det smart att slå sulorna mot varandra så att all lös smuts trillar av. Därefter kan du fukta borsten lätt och sedan börja gnugga och borsta skorna för att skrapa och tvätta bort alla fläckar.

2: Torkning

Hur god andningsförmåga en sko än har, så svettas man alltid lite om fötterna. Det kan också vara så att vatten har tagit sig in i skon om du har varit ute i regn. I vilket fall som helst är det mycket viktigt att skorna får torka ordentligt. Ta ur innersulan ur skorna så luftas de bättre och torkar snabbare. Låt dem torka i normal rumstemperatur. Ställ dem inte nära en värmekälla (eld, element m.m.). Det kan deformera skorna. Du kan även fylla dem med tidningspapper som suger upp fukt. Det hjälper även till att bibehålla skornas form.

3: Behandling

Innan du använder en behandling på dina skor, se till att de är både ordentligt rengjorda och helt torra.

Impregneringssspray för att bibehålla skons vattentäthet.
Det är möjligt att göra skon vattentät på nytt om den utsatts för mycket vatten och regn. Det handlar om att helt enkelt ge skon en ny dos av vattenavvisande förmåga (vilket betyder att vattnet pärlas på ytan och det blir svårare för det att tränga igenom materialet). Den här behandlingen kan göras en till två gånger om året.
Var noggrann med att läsa igenom bruksanvisningen för produkten innan du använder den och att öppna fönsterna för att inte andas in ångorna. Spraya produkten cirka 20 cm från skon i ett jämnt lager över hela ytan som ska behandlas. Låt sedan skon torka i 10 till 12 timmar så att sprayen går in ordentligt i materialet. Observera att en sko som inte är vattentät från början inte kan bli vattentät av en sådan här behandling.

Impregneringsfett Detta används på läder för att förlänga dess hållbarhet och minska risken för att det ska spricka eller torka ut. Det ger vattenavvisande förmåga utan att för den skull försämra andningsförmågan. Det kan alltså användas på en sko som har ett membran. Fettet appliceras med hjälp av en trasa.

4: Förvaring

Försäkra dig om att skorna är helt torra innan du lägger undan dem. Förvara dem torrt och luftigt.Undvik att förvara skorna nära en värmekälla eller där de utsätts för UV-ljus (till exempel i en bil som står i solen). Om dina skor inte ska användas på länge, är det smart att fylla dem med tidningspapper så att de håller formen.