Nu erbjuder Decathlon FRI FRAKT till postombud!
Vandring- och campingguider från Quechua

Guide: Välj rätt tält

Hur väljer man rätt tält?

För att semestern och vandringen ska bli ett riktigt nöje förklarar Jean-Baptiste Bonnafous, produktchef för tält, hur du väljer det tält som passar bäst för just dina behov och dina aktiviteter! Vid val av tält är det främst 4 saker du bör tänka på:

  • Antal personer
  • Typ av läger: vandring eller camping
  • Väderförhållanden
  • Resning

Hur många ska sova i tältet?

Behoven ser olika ut beroende på om du ger dig ut själv, i par, med familj eller vänner. Därför bör du tänka på antal sovplatser och hur de är fördelade mellan olika rum. I våra tältmodeller för 1 till 3 personer, finns bara ett sovrum, men det kan även finnas ett separat utrymme som kallas absid. I absiden kan du förvara din packning. I familjetälten finns antingen ett stort sovrum, eller flera små. Förutom antal rum bör du även tänka på bäddbredden för varje person. Bäddbredden påverkar såklart sovkomforten, men tänk även på att om du kommer åt tältduken när du sover kan den komma i kontakt med yttertältet och på så sätt påverka vattentätheten så att fukt kommer in i tältet.


Ska du sova på camping eller slå läger i vildmarken?

Hur du ska använda tältet är en avgörande faktor vid valet av modell. Om du tänker resa tältet på en camping och göra dagsutflykter runt denna under flera dagar eller veckor rekommenderar vi ett campingtält. Ta ett rymligt och bekvämt tält, eftersom detta kommer att fungera som ditt tillfälliga hem. På en camping kan det även vara trevligt med ett allrum där man kan sitta till bords, eller till och med stå upp. Du som ska ut på vandring och sova på olika platser varje natt för att verkligen leva vildmarksliv bör tänka på andra kriterier: Välj ett lätt och kompakt tält som är enkelt att resa och fälla.


Hur är väder och klimat?

Vind, regn, hetta och kyla är okontrollerbara krafter som kan störa din nattsömn. Kolla därför så att tältet är vattentätt och står emot vind. Alla Quechuas tält är tillverkade för att hålla för väder och vind. De utsätts för en serie test, till exempel testas de i vindstyrka på 50 - 90 km/h, i duschtest med 200 liter vatten/h/m2 under 4 timmar - utan att en droppe tränger igenom. Vandringstälten är mer vattentäta och vindtåliga än campingtälten.


Vilken typ av resningssystem ska man välja?

Tältresning handlar om teknik och filosofi! Om du tycker att tältresning är en del av charmen med tältning kan du välja ett tält med klassiska pinnar. Dessa tält är kompakta och väl anpassade för läger.

Om du hellre vill slippa kämpa mot tältduk och pinnar, är ett pop up-tält perfekt - till exempel 2 Seconds. Med ett pop up-tält blir tältresningen lätt som en plätt - även för nybörjare. Dessa tält är dock bättre anpassade för statisk camping, eftersom de är ganska skrymmande i sitt fodral.

Den tredje lösningen, och den mest innovativa, är det uppblåsbara tältet. Några pumptryck räcker för att det ska ta form. Bågarna fylls med luft och håller mycket väl för väder och vind.


Två små tips på hur du får det ännu bekvämare:

Om ni är två som ska tälta kan ni välja ett tremannatält för lite extra plats.
Om ni är fler än två är det praktiskt att välja ett tält med två dörrar för att kunna ventilera bättre och slippa störa varandra när ni ska in och ut.

Tältguiden 2015: Decathlons samtliga tält

Tältguiden 2015

Du kan givetvis handla alla våra tält här direkt på vår hemsida >>>