Längdåkningsguider från Quechua

Skidskytte - vad är det egentligen?

Skidskytte är en kombination av längdskidåkning och skytte som övar upp skickligheten och koncentrationen. Den ses oftast i tävlingssammanhang men kan ändå utövas av nybörjare tack vare lekfulla metoder och anpassade gevär. Mer spänning i skidåkningen helt enkelt!

Denna skidgren har ett militärt ursprung men är idag tillgänglig för alla genom till exempel prova-på-kurser i skidskytte på skidorterna. Man behöver inte vara medlem i en skidklubb eller vuxen för att lära sig grunderna – det kan vara ett roligt sätt att samtidigt lära sig skateteknik!

1: Säkerheten

Säkerheten är det allra viktigaste i den här sporten – all träning måste ledas av ett proffs och ske på en särskild skjutbana. Man får aldrig åka skidor med geväret på ryggen om man inte är medlem i en klubb. Under prova-på-kurser i skidskytte på skidorterna stannar hagel- eller lasergevären (inte dödliga) på skyttebanan under handledarens vakande öga.

2: Vilka egenskaper krävs?

Det krävs ingen särskild egenskap för att prova på den här sporten! Däremot kan det ge mycket att prova på eller ta en kurs i skidskytte. I skidskytte lär man sig att vara koncentrerad, anpassa sin kraftansträngning, hantera sin stress, vara noggrann och slappna av - på ett roligt sätt!

3: Roligt och tillgängligt för alla

Det är en rolig, trevlig och medryckande sport! Handledarna är dessutom ofta tidigare tävlingsskidåkare eller skidtränare. Under träningen står proffsen upp och nybörjarna står på knä eller ligger 10 eller 50 m från måltavlan. Ofta övar man skytte parallellt med skidåkning för att lyckas bra med båda. Dessutom behövs ingen snö – sporten kan utövas året om!

4: Hur kan jag börja?

Gå med i en klubb om du vill träna regelbundet och göra framsteg. Det här är en sport som görs i grupp och utövas i en organiserad struktur eftersom den först och främst är inriktad på tävlingar. Idag har allt fler ungdomar gett sig in i den här krävande men roliga sporten!

Hos oss hittar du allt du behöver för längdskidåkningen. Det mesta finner du i butik då det köps in lokalt!