Längdåkningsguider från Quechua

Så vallar du dina längdskidor

Gör rätt direkt! Det kan vara lurigt att valla sina skidor, speciellt om man gör det för första gången. Kanske vet du endast hur du ska göra för klassisk stil men inte för skatestil? Laurent, verkstadschef på Domancy-butiken vid Quechuas huvudkontor, ger dig några tips:

Först av allt är det viktigt att veta att det finns två typer av skidåkning:
- Klassisk stil med breda skidor och fiskfjällsmönster under belagen. Dessa motverkar bakåtglid i uppförsbackar.
- Sportstil, med smalare skidor för skatestil eller alternativ stil.

De olika skidorna underhålls på olika sätt och kräver olika sorts produkter.

Tips för alla skidor

Håll koll på skidornas belag. När skidornas belag ser vita ut är det dags att valla dem.
Valla är ett medel du stryker på skidbelagen för att förbättra glidet i snön. Vilken valla du ska välja beror på många faktorer: snökvalitet, fukt, temperatur etc, och det kan variera mycket.

Skrapning

Vallning av skidor med fiskfjäll
För dig som åker skidor på fritiden är det enklare att använda syntetvalla på stift, eller dukar. De är enkla att använda för att få bättre glid på skidorna. Valla inte på fiskfjällen då det kan täppa till dem och förstöra fästet.

Borstning

Vallning av skate-skidor
För skatingstil är vi endast ute efter ökat glid. För att få bättre glid börjar vi med att grundpreparera belaget. Detta innebär att vi fyller belaget med valla genom att variera varm och kall valla. Detta skyddar belaget på djupet. Prepareringen kan göras i början och slutet av säsongen för att skydda belaget bättre.

När detta genomförts, belaget borstats av och sprickor eller gropar tömts på överflödig valla, kan du stryka på ett lager glidvalla.

Vallning

Vallning av skidor för alternativ stil
Det är viktigt att preparera skidorna innan man lägger på valla. Eller snarare flera olika vallor. Om du lägger på glidvalla fram och bak på skidorna måste du lägga fästvalla i fästzonen under foten (65-75 cm).Förvaring

Det är viktigt att veta att skidorna måste vara torra då de ställs undan, särskilt om de har skador i belaget. Vatten kan tränga in i skidorna och förstöra dem.

Du bör inte vänta med att laga ett skadat belag. Hål och gropar är detaljer som begränsar glidet.

Du bör inte förvara skidorna med belagen mot varandra, då det kan förstöra skidornas spann. Längdskidor bör förvaras mot en vägg, bredvid varandra och i ett kallt utrymme.

Hos oss hittar du allt du behöver inför vallningen, spana in utbudet av längskidutrustning på decathlon.se.