Regler för padel (hel guide med tips och bilder - 2020)

Sugen på att börja spela padel (eller padeltennis som vissa säger)? Men kanske vill läsa på lite först? Search no more, här är den ultimata guiden för att komma igång med reglerna för padel!

Padel har på kort tid blivit en av världens mest populära sporter. Det kan bero på att det är typ som tennis, men betydligt enklare att spela. Man spelar padel som om man skulle ha spelat en blandning av tennis och squash. En padelbana är lite mindre än en tennisbana och har väggar runt om som man kan låta padelbollen studsa mot.

Padelbana

Vanligtvis spelar man dubbel när man spelar padel. Den anfallande spelare står till vänster medan den defensiva spelaren står till höger (när båda är högerhänta). Det går att spela padel med bara två personer, men det är inte lika vanligt eftersom de flesta padelbanor är byggda för dubbel padelspel. I den här guiden går vi igenom reglerna för padel när man spelar dubbel.

Decathlon är världsledande inom produktion och försäljning av sportutrustning. Vi har dessutom vårt eget R&D team som testar och innoverar för att ta fram den bästa kvalitén på våra produkter till låga priser.

Padel är en av de snabbast växande sporter just nu, så här nedan förklarar våra experter reglerna för padel när man ska spela dubbel.

Utrustningen - vilka regler gäller för padel?

En bana ska enligt reglerna för padel vara 20x10 m stor, dvs. aningen mindre än en tennisbana. Det är viktigt att tänka på att använda ett padelracket och padelbollar när man spelar padel. Sen är det såklart praktiskt att tänka på att ta med sig lite annan utrustning, som t.ex. greppvänligaskor och bekväma träningskläder (tips, ta med shorts som har fickor, så har man någonstans att stoppa extra bollar). Om du vill se hela Decathlons utbud av padelutrustning, till en av marknadens bästa priser, så kan du klicka här.

Padelutrustning

Varför är det viktigt att spela med padelbollar istället för tennisbollar? Padelbollar har ett lägre tryck i sig än tennisbollar och studsar därför inte lika mycket. Reglerna för padel är anpassade för detta och många vana spelar skulle säga att det blir svårare för nybörjare att avancera i sitt spel när man vant sig vid fel sorts bollar.

Som nybörjare kan man oftast låna eller hyra ett racket vid padelbanan, men om man har spelar ett par gånger och vill bli bättre i sitt spel kan det kanske vara värt att investera i ett eget racket. Ett padelracket är väldigt olikt ett tennisracket. Man har inget nät utan en hård träffyta med hål i, för att underlätta swingen. Ett padelracket är kortare än ett tennisracket och därför lättare att kontrollera.

Kika gärna på vår kompletta guide om hur man väljer padelracket så du blir lite mer påläst innan du slår till. För att komma till guiden, klicka här.

Vad är reglerna för padel när man ska serva?

Det allra viktigaste man måste tänka på vad gäller regler för padel är att, till skillnad från i tennis, så får man enbart göra en så kallad underhandsserve. Man får alltså inte slå padelbollen från över höfthöjd. När du ska serva ställer du dig på den bakre linjen i den högra planhalvan. Bollen måste studsa en gång i marken på din planhalva när du servar.

Padelserve

Bollen ska sen diagonalt över till motståndarlagets planhalva, där padelbollen studsar minst en gång i serverutan innan motståndarlaget returnerar.

Enligt regler för padel så får man två servar på sig, alltså precis likadant som i tennis. Linjerna är endast till för serven, sen blir hela banan spelbar. Bollen får studsa upp i glasväggarna (men inte den nätade delen) av motståndarlagets planhalva efter att den har studsat i serverutan. Man altererar servar mellan lagen.

Det är tillåtet att använda glasväggarna (men inte den nätade delen av väggarna) på sin egen planhalva när man servar för att få över bollen till andra sidan. Handy om man råkar hamna i en trängd situation.

Vad är reglerna för att använda väggarna i padel?

Enligt regler för padel ska bollen alltid studsa en gång på marken innan den får studsa upp på väggarna. Därefter får bollen studsa vidare på glasväggarna, men tänk på att bollen bara får studsa en gång på marken, annars får motståndarlaget poängen.

Padel court

Man kan använda sina egna glasväggar för att få över bollen till andra sidan, även vid serve. Däremot får man enbart använda den nätade delen av väggarna när man tar emot bollen från motståndarlaget. Tänk på att följa reglerna för padel och låta bollen studsa en gång i marken på sin egen sida och en gång på motståndarlagets sida, för annars räknas serven som ute.

Tänk också på att aldrig slå upp bollen på gallret på sin egen sida. Enligt reglerna för padel så förlorar man poängen direkt om man slår upp bollen på gallret i den egna planhalvan.

Vilka regler för padel gäller för att få poäng/förlora poäng?

Att ta poäng i padel är väldigt snarlik hur man vinner poäng i tennis, men vissa extra regler gäller såklart för väggarna. Scrolla ned för att se en bra video om hur poängsystemet fungerar när man spelar efter regler för padel.

  • När bollen studsar två gånger på marken på motståndarlagets sida
  • Motståndarlaget slår bollen i nätet
  • Motståndarlaget slår bollen utanför spelplanen
  • Motståndarlaget slår upp bollen direkt på väggen i din planhalva
  • Motståndarlaget slår bollen i gallret på sin egen planhalva
  • Du slår bollen direkt i väggen efter serven, utan att låta den först studsa på marken
  • En annan spelare blir träffad av bollen

Vad är reglerna för att vinna i padel?

Det kan vara riktigt förvirrande med poängräkningen om man inte har spelat tennis förut. Om du har spelat tennis så går det utmärkt att skippa det här avsnittet - poängsystemet är exakt likadant.

Padel judge

Enligt regler för padel (och tennis) så kallas den första poängen "15", den andra för "30", den tredje "40" och den fjärde kallas för "gem". Har man vunnit en poäng för fjärde gången kallas det för "gem". Första laget/spelaren som har vunnit 6 gem vinner ett "set". I en match så gäller bäst av 3 set för att kora vinnaren.

Nu kommer den krångliga biten av reglerna för padel. Man kan bara vinna ett gem genom att vinna två gånger i rad, dvs. efter att man har nått 40. Så det spelar ingen roll om motståndarlaget har 0 eller 30, ditt lag måste spela upp till 40 och sedan vinna gemet.

Om man hamnar i ett 40:40 läge, så heter det "deuce" eller "lika". Laget som vann 40 sist har då en fördel, om de vinner igen vinner de gemet. Däremot om motståndarlaget vinner så blir det fortfarande deuce, gemet vinner man inte förrän ett lag har vunnit två gånger i rad.

Deuce

Det är exakt lika (krångliga) regler för att vinna ett set, dvs. man måste vinna med minst 2 gem mot motståndarlaget. Hamnar man i ett 5:5 läge så spelar man 2 gems till. Om ett av lagen vinner båda dessa gem så har de vunnit setet.

Om man däremot istället hamnar i ett 6:6 läge, så avgörs setet i en så kallad "tiebreak". Det innebär att första laget som kommer upp i 7 poäng vinner, och igen, så gäller det att vinna med minst 2 poäng i rad. Om du vill fördjupa dig i regelverket kan du kika på IPF:s (International Padel Federation) regler här.

Tips och tricks.

Nu när vi har gått igenom de viktigaste reglerna för padel så kan det också vara skönt att få lite tips och tricks för sitt spelande, speciellt när man är nybörjare.

Tips & trix

Böj på knäna! För många nybörjare blir det mer naturligt att böja på ryggen istället för att böja på knäna. Tänk på att böja knäna för att få mer kraft i dina slag, och självklart också för att avlasta ryggen och undvika skador.

Håll fötterna i höftbredd och ta små, snabba steg för att få ett fint fotarbete.

Volley betyder att bollen inte studsar i marken innan den spelas tillbaka. Halvvolley betyder att bollen studsar en gång i marken innan den spelas tillbaka.

Smashar och bandejas är också vanliga slag i padeltennis. Bandejas används främst för att behålla nät, men kan också användas som ett attackslag. För att se en komplett guide (med video) om hur man slår en perfekt bandejas, klicka på länken här.

Undvik "ball-watching". Ofta ser man hur ovana spelare spelar padel genom att inte agera förrän de sett hur bollen kommit över nätet och studsat på sin egna planhalva. Är man snabbfotad så kan man såklart kompensera med ett smidigt fotarbete för att hinna fånga in padelbollen, men tittar man på hur avancerade spelare spelar så agerar de direkt när motståndarna träffat bollen.

Försök att placera serven så nära sidoväggarna som möjligt. Genom att redan i början av spelet serva nära sidoväggarna hos din motståndare, så kan du tidigt bedöma hur bra motståndarlaget hanterar väggarna. För att läsa mer om hur man optimerar sin serve kan du kika på en riktigt bra guide här.

Summering

Följ reglerna för padel och serva bara med underhandsserve. Låt padelbollen studsa en gång i din egen serveruta och en gång i motståndarlagets serveruta innan den slår i någon av väggarna.

Låt aldrig bollen studsa i gallret på din egen planhalva, och låt inte bollen studsa i motståndarlagets galler under själva serven. Sen är det fritt fram att spela med motståndarlagets galler.

För att vinna poäng i spelet så är reglerna för padel exakt likadant som för tennis. Tycker du att reglerna för padel är krångliga så kan det vara värt att kika igenom en video eller två som vi har rekommenderat här ovan.

Sist men inte minst, ha roligt när ni spelar! Kontakta gärna oss om du har några frågor.

Den här guiden uppdaterades senast den 2020.11.23.