Nu erbjuder Decathlon FRI FRAKT till postombud!
Vandring- och campingguider från Quechua

Guide: Packa rätt inför campingresan

Allt du behöver för camping och vandringslägret

Behöver du hjälp med att få med dig rätt saker i packningen? Då kan du ta hjälp av vår checklista över allt du behöver för campingen. Du kommer att se att behoven kan skilja sig i ganska hög grad mellan camping och vandringsläger, så det är bättre att läsa på innan du packar för äventyret.

Vi börjar med camping, där man kan vara lite mer flexibel vad gäller utrustningen. Eftersom du sällan behöver bära med dig packningen långa sträckor så du kan unna dig lite mer komfort.För camping måste du ha med dig:

Tält: För att välja rätt tält bör du tänka på hur många som ska sova i det, hur väderprognosen ser ut, och hur lätt det är att resa och fälla. Ett tips är att välja ett tält med stort allrum utöver sovrummen, för att kunna umgås lite mer bekvämt. Om du har svårt att välja kan du läsa produktchefen Jean-Baptistes råd nedan.

Sovsäck: En campingsovsäck behöver varken vara särskilt lätt eller kompakt. För maximal komfort och rörelsefrihet rekommenderar vi att en rektangulär sovsäck. De flesta sovsäckar kan även sättas ihop två och två med blixtlås, så att man kan sova tillsammans. Tänk på att välja en sovsäck som är lagom varm i förhållande till väderlek och övrig utrustning som underlag och klädsel. Komforttemperaturen varierar även i och med hur frusen du är.

Liggunderlag / Madrass: Valet av liggunderlag är viktigt eftersom det är en garanti för att sova gott. Det finns tre kriterier att tänka på: hur bekvämt, praktiskt och lätt underlaget är. Komforten varierar med tjocklek, mått och material. Ju slätare yta, desto bekvämare. Vad gäller den praktiska sidan så bör du tänka på hur lätt det är att installera, förvara och transportera underlaget. En luftmadrass kan antingen pumpas med extern pump, fyllas automatiskt eller pumpas med inbyggd pump. Den senare tar bara 2 minuter att pumpa upp, och ännu kortare tid att tömma på luft. Vad gäller kompakthet gäller att ju lägre vikten är i förhållande till volym, ju lättare och kompaktare är underlaget.

Komfort är subjektivt för var och en. Om du besöker våra butiker kan du testa dig fram och se vad som passar dig bäst. Det finns även tältsängar för dem som föredrar det.

Belysning: Glöm inte att ta med lampor och lyktor i packningen. Vi rekommenderar två typer av lampor: dels de som du kan hänga eller ställa i och vid tältet, till exempel Clic från Quechua, men även ficklampor som du kan bära med dig och lysa upp omgivningen med.

Köksredskap: Få saker är väl trevligare än att samlas till bords med vänner och familj? För att laga maten finns köksutrustning med flera kastruller och stekpanna i ett för upp till 6-8 personer. Vi rekommenderar tallrikar, muggar, glas, skålar och bestick i plast för hållbarhetens skull. Ta med ett stormkök för att värma mat och dryck.

För vandringen bör du istället ha med dig:

Tält: Välj ett tält som är särskilt avsett för vandringsläger, de är lättare och kompaktare. För komfortens skull kan det vara värt att titta lite extra på takhöjd. Läs mer om hur du väljer i Jean-Baptistes tältguide.

Sovsäck: Tänk på att sovsäcken ska vara lätt och kompakt för att inte ta för mycket plats i ryggsäcken. Vandringssovsäckar är försedda med huva för att skydda huvudet mot kyla. En sarkofagformad sovsäck är mer kroppsnära, på så sätt blir ytan att värma upp mindre än hos en rektangulär sovsäck, och den blir även lättare och mer kompakt. Om du ska sova i temperaturer nära 0 grader bör du välja en sovsäck med dunstoppning, det är mycket varmt och kompakt. Glöm inte att titta på komforttemperaturen angedd på sovsäcken, och att denna kan variera beroende på väder och hur frusen du är.

Liggunderlag: Liggunderlaget isolerar mot kyla och fukt från marken. Det skänker välförtjänad komfort efter en dag på vandringslederna. Du kan välja mellan en skummadrass, som kan rullas ihop och fästas på toppen av ryggsäcken, en pumpbar luftmadrass eller en självfyllande luftmadrass. En skummadrass är mycket lätt och tålig, men inte så kompakt. En pumpbar eller självfyllande luftmadrass däremot är lättare att packa i väskan och bekvämare att sova på, men väger ibland lite mer och kan vara ömtåligare.

Kokkärl: Vad gäller matlagningsutrustning rekommenderar vi att ta med så lite som möjligt, för att optimera packningsutrymme och vikt. Matlagningsset med flera redskap i ett är perfekt: de innehåller kastrull, tallrik som också kan användas som stekpanna, gaffel, kniv och glas. De är tillverkade i aluminium som både väger lite och kan användas både på brännare och direkt över eld. Vissa kokkärl är försedda med värmespridare i botten, vilket ökar värmeöverförseln och snabbar på uppvärmningen.

Belysning: Belysning är ett måste i vandringslägret såväl som på campingen. Du behöver lampor som tar mycket lite plats, till exempel den multifunktionella lampan Clic från Quechua. Clic kan du antingen placera i pannan för att lysa upp framför dig, eller fästa inne i tältet, på kläderna eller på ryggsäcken. Vissa modeller har över 10 timmars batteritid.

Vätska: Oavsett om du väljer ett vätskesystem för att dricka medan du går, eller en fältflaska, så är det viktigt att inte underskatta ditt behov av vätska.

Annan utrustning som kan komma till användning: Tändare, kompass, karta, första hjälpen-kit, varma kläder och överlevnadsfilt.


Extra komfort och en roligare vistelse

Möbler och stolar: Det finns många campingmöbler att välja mellan, och du väljer efter behov och budget. Högt eller lågt bord för 4-8 personer, stol med eller utan armstöd, pallar, fåtöljer och solstolar är bara en del av de ihopfällbara möbler du kan välja mellan. Om det får plats kan du även ta med matlagnings- och förvaringsmöbler. En hytt kan även vara praktiskt för ombyte och dusch.

Kylväska: Det finns två typer av kylväskor för att hålla mat och dryck sval: dels styva dels mjuka. En mjuk kylväska i ryggsäcksmodell passar utmärkt när du vill bära med dig maten. Om du däremot vill hålla maten sval på campingen eller kortare utflykter är det smartare att välja en styv eller självfyllande kylväska. Vi har just tagit fram en självfyllande kylväskemodell, Arpenaz 26 Compact Fresh, som kommer att förändra din sommar totalt. Den har testats i laboratorie och är 60 % mer effektiv än en styv kylväska, och 40 % mer effektiv än en eldriven kylväska. Med andra ord håller den mat och dryck sval flera timmar längre än en vanlig kylväska. Var noga med storleken på kylväskan: den håller temperaturen bäst om den är välpackad utan för stora tomma utrymmen.

För att roa er och förenkla livet när ni vill stanna lite längre på samma ställe kan det vara bra att ha med kortspel, första hjälpen-kit, tvättlina och klädnypor, hushållspapper, soptunna, sax, tändare, kapsylöppnare, toapapper, hygienartiklar, sopborste, myggmedel...

Nu när du har en lista över allt du behöver för vandringslägret återstår det bara att hitta den perfekta ryggsäcken. Se våra samtliga ryggsäckar här >>>

Tältguiden 2015: Decathlons samtliga tält

Tältguiden 2015

Du kan givetvis handla alla våra tält här direkt på vår hemsida >>>