Egenskaper
Vikt: 130 g
Bladets längd: 8 cm
Total längd utfälld: 19,5 cm
Bladets tjocklek: 2,5 mm
Skaftets längd: 11 cm
- Knivbladets vinkel: 20°
Typ avs tål: 5Cr15
Hårdhet: 56 HRC
Bladets form: Drop point och gut hook (speciellt för jakt)
Slipning: Konkav (för kött)
Finish: borstad (utan kemisk behandling)
Skaft: ABS-plast med gummihinna. Hål för att fästa handledsrem. Textilfodra som kan fästas i bältet medföljer.
Bryning
Bladets vinkel är 20°. En triangel på förpackningens om kan klippas ut, gör att du enkelt kan kontrollera rätt vinkel på slipstenen. Du behöver bara lägga bladet på triangeln, följa lutningen och behålla den vinkeln när du bryner på stenen.
5Cr15 rostfritt stål
Av tre skäl har våra ingenjörer valt att använda 5Cr15 rostfritt stål i denna kniv:
– stålet är tillräckligt hårt för att hålla sig vasst tillräckligt länge, som för att stycka rådjur i två timmar,
– stålet är tillräckligt mjukt för att vara lättare att bryna, med en hårdhet på omkring 56 HRC, och återfå skärpan efter några drag på en brynsten samt
– stålet har god korrosionshärdighet tack vare sina kemiska egenskaper.
Skötsel
Kniven är sammansatt med torx-skruvar. Skruven närmast bladet hänger ihop med mekanismen för att vrida bladet. Vill man till exempel göra det svårare att öppna respektive stänga bladet kan man dra åt denna skruv, och vice versa.
Var noga med att torka av bladet noga efter varje användning, diska inte i maskin, förvara den torrt och – för att sköta om den extra väl kan man försiktigt olja in bladet.