Stegen mot bra balans
Barn under 4 år lär sig att gå i en viss riktning och sen sakta men säkert finslipa tekniken genom att gå med fötterna jämnsides. Vid ca. 4 års ålder kan barnet börja sätta en fot framför den andra på ett smalare underlag som är ca. lika brett som en och en halv fots bredd.
Vid 6 års ålder kan barnet gå balansgång, sätt i den ena foten framför den andra med häl/tår, på en yta som är ungefär lika bred som foten.
Psykomotorisk utveckling:
Ett barns psykomotoriska utveckling avgörs av arv, motoriska och fysiska färdigheter.
Rätt utrustning kan påverka barnets psykomotoriska utveckling för att öva upp motoriken.
Inom motorik ingår flera delar: kroppsuppfattning, koordination, balans, öga-hand-koordination, finmotorik och tids- och rumsuppfattning.
KROPPSUPPFATTNING
Kroppsuppfattningen är barnets uppfattning om sin egen kropp, som gör att hen kan röra sig medvetet med precision, och även få en ökad självkänsla. Först handlar det om att känna och agera, sedan om att kunna uttryckas och beskrivas.
Ju äldre barnet blir desto mer ökar kroppsuppfattningen och barnets självkänsla likaså.
ÖGA-HAND-KOORDINATION
Öga-hand-koordination handlar om att utföra rörelser med en del av kroppen eller hela kroppen: för det yngsta kan det vara att följa en bana, att kasta och sparka större föremål och sedan allt mindre, och sedan kunna utföra mer komplicerade fingerrörelser; skriva, spela piano, trä pärlor etc.
Tid- och rumsuppfattning
Orientering i tid och rum har att göra med dels allt som har att göra med tidsuppfattning (före/efter, dag/natt, årstid etc.), dels rumslig uppfattning (framför/bakom, under/på, höger/vänster etc.).
Användarråd
Placera ej direkt på golvet, utan ställ den på en skyddsmatta ifall barnet skulle ramla.