Ridtips och kuriosa från Fouganza

Jobba med övergångar

Oavsett vilken nivå du har som ryttare eller hur mycket hästen kan, är arbetet med övergångar ett obligatoriskt inslag i ridningen. Det är viktigt att inte underskatta effekterna av den här övningen, som har många fördelar. Du kommer att märka att bara den här grundövningen hjälper till att mjuka upp, bygga muskler på och balansera hästen. Det vore synd att gå miste om den! Men innan du börjar är det viktigt att skilja mellan de olika typer av övergångar som finns.


Gångartsbyten

Det här är de övergångar du använder för att byta från en gångart till en annan. Man säger att man höjer till en snabbare gångart (t.ex. från trav till galopp) och sänker till en långsammare gångart (t.ex. från trav till skritt).

Användningen av hjälper i övergångarna ska vara diskret. Du behöver inte sparka hästen hårt i sidan eller dra ut tre av hästens tänder om den stretar emot. Det du begär är inte särskilt svårt och hästen ska vara lyhörd och lyda dina signaler. Det är därför det är så viktigt med dressyr och väl avvägda hjälper. En övergång görs alltså rätt när den är tydlig men jämn, och man talar då om en smidig övergång.

När du byter till en snabbare gångart får hästen inte accelerera eller släppa kontakten. Du ska känna hur hästen trampar ifrån med bakhovarna och rör sig uppåt snarare än framåt. För att lyckas med det är det viktigt att väga av hjälperna och handen ordentligt. Öppna handen något så att hästen inte stöter emot den. Du måste ha rätt position. Var noga med att inte luta dig framåt, en ovana som många ryttare har. Placera helt enkelt hjälperna rätt, tryck lätt med vaden och vänta på att hästen ska utföra det du signalerat. Om din häst saknar reaktivitet kan du behöva vara lite strängare med skänkeln. Du kan även använda rösten, något som fungerar väldigt bra på vissa hästar.

När du byter till en långsammare gångart gäller samma sak, dvs. hästen får inte tappa sitt engagemang. Därför är det viktigt att fortsätta använda skänklarna, så att det inte känns som att hästen tvärstannar. Det är något som ofta händer när man går ner i skritt igen. Tanken är att sluta handen runt tyglarna, utan att låta hästen ta stöd mot handen. Den här rörelsen kan utföras i intervaller om hästen har en tendens att gå över tygeln eller ta spjärn mot tygeln. Öppna handen så snart övergången är klar.

Under arbetet med övergångar kan det vara intressant att samtidigt jobba med din precision. Bestäm exakt i vilka punkter du ska utföra övergångarna, vid vilken bokstav om du har tillgång till sådana eller med hjälp av valfri visuell hållpunkt. Om det inte finns några lämpliga hållpunkter kan du alltid räkna antalet steg eller språng före övergångarna. På så sätt kan du kolla om du har gett tillräckligt precisa signaler och om hästen är tillräckligt lyhörd.

Övergångar inom gångarten

Den här typen av övergångar används för att växla till en samlad eller ökad gångart. De är svårare att uppnå och passar bra att utföra efter en tid, när hästen har kommit en bit framåt i sin utbildning. Den här övningen både mjukar upp hästen, med hjälp av steglängdsvariationer, och gör att du lär dig att avväga hjälperna bättre. Först kan du börja med att jobba på en liten volt, vilket naturligt tvingar hästen att bära upp sig själv, och sedan kan du rida i en rak linje medan hästen får öka steget. Flytta fram händerna något vid behov, utan att bryta kontakten med hästens mun. På så sätt uppmuntras hästen att sträcka ut sig mer.

Uppmjukningsövningar

Övergångar, särskilt övergångar inom gångarten, är mycket effektiva för att mjuka upp hästen. Övningen bygger på strävan efter steglängd, och är lite som gymnastik för hästen. Till att börja med är det fullt möjligt att jobba med bommar på marken för att öka steglängden längs en kortare sträcka. Börja med enkla avstånd och öka dem sedan gradvis. Glöm inte att hålla samma tempo. Hästen ska inte kasta sig mot bommarna, utan hålla balansen och jobba med ryggen.

Övningar för att bygga hästens muskler

När du vill träna hästens muskler rekommenderar vi främst att du jobbar med samlade gångarter eller åtminstone strävar efter att i första hand engagera bakbenen. I galopp får bakpartiet jobba naturligt, och du kan därför träna övergångar mellan eller inom gångarter från arbetsgalopp, särskilt galoppfattningar från skritt. Det kan även vara intressant att jobba med bommar på marken.

Reaktivitet

Om du känner att hästen inte lyssnar särskilt bra i början av passet är det ingen idé att envisas. I allmänhet har vi en tendens att snabbt lägga fokus på munnen och fortsätta rida i samma gångart. I de här fallen föreslår jag att man gör serier med övergångar, och fortsätter med det, inget annat. Ta inte mer än 10 steg eller språng i samma gångart. Det gör att hästen koncentrerar sig och hittar rätt balans. Hästen blir även mer lyhörd och tillgänglig för arbete. Detsamma gäller för dig, som kommer att tänka mer på dina övergångar än på hästens mun. Då går allt så mycket bättre! Det här är en väldigt bra övning för hästar som är lite kalla i början av passet – de blir naturligt mer framåtdrivna och lättare att få att gå på tygeln.

För mer inspiration, spana in vårt ridsportsutbud på decathlon.se eller i butik.