Den kompletta introduktionen till padel

Padel är en spännande sport och hobby som växer i hög hastighet. År 2019 skrev The Mirror att padel är världens snabbast växande sport. Om denna utveckling fortsätter kan padel bli lika populärt som tennis! I den här artikeln kommer du att få reda på allt du behöver veta om padel inklusive hur man spelar, hur man väljer padelutrustning och reglerna!

En snabb introduktion till padel

Vi har jobbat med padel sen man började spela i Sverige. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi har stött på under åren och samlat svaren på ett ställe.

Vad är padel?

Enkelt uttryckt är Padel en typ av racketbollsport. Det innebär att det spelas med en racket för att slå en boll över ett spelfält som är dedikerat till spelet. Den här sporten har många likheter med andra medlemmar i racketfamiljen som tennis och squash. Som du dock kommer att märka senare i den här artikeln så är det här en speciell typ av sport.

Var uppfanns padel?

Padel uppfanns 1969 av Enrique Corcuera i Acapulco, Mexiko. Han la först ut en tomt, inhägnade den och började prova spela tennis med olika regler som skulle göra spelet roligare. Efter att ha provat runt olika spelfält, inhägnader och utrustning så utvecklades den form av tennis som vi idag kallar padel.

Sen dess växte sporten och utvidgades till mestadels spansktalande länder som Argentina och Spanien. Enligt Rules of Sport så skapades padels första officiella spelbana i en exklusiv Marbella-klubb i Mexico.

Kan man spela padel singel?

Du kan spela singel-padel. Men då kräver Padel-spelet så mycket energi och teknik att det blir betydligt svårare att spela jämfört med om man spelar dubbel. Om man spelar ensam på sin planhalva så måste man täcka en betydligt större yta när man spelar jämför om man spelar dubbel på samma bana. På professionell nivå är Padel dessutom alltid representerad som en sport där man spelar dubbel.

Vilka länder spelar padel?

Padel är en global idrott, vilket innebär att den spelas över olika kontinenter. Efter att man uppfann sporten i Mexiko så spreds den snabbt till Argentina. För närvarande är padel den näst mest populära sporten (efter fotboll) i Spanien.

Vissa länder som är aktivt involverade i detta spel inkluderar Frankrike, Tyskland, Australien, Italien, Portugal, Paraguay, Förenade Arabemiraten och Storbritannien, bland andra.

Är padel en olympisk sport?

Det enkla svaret på denna fråga är nej. Padel är ännu inte kvalificerad som en olympisk sport. Med tanke på sin kraftiga popularitet och höga konkurrenskraft är det bara en tidsfråga innan det skulle vara en del av OS.

Enligt padel-nyhetssidan Padel Crunch så krävs det att sporten spelas i minst 75 länder av män och 40 länder av kvinnor. För att Padel ska bli en olympisk sport, måste den den också uppfylla de krav som ställs av Internationella olympiska kommittén. Dessa varierar beroende på vilken typ av sport och förutsättningar sporten har.

Vem kan spela padel?

Padel kan spelas av alla som är i tillräckligt bra form för att utföra dynamiska rörelser under en längre period, uppemot två timmar. Män, kvinnor och barn kan spela det eftersom det inte kräver mycket för att lära sig de färdigheter som krävs för att njuta av spelet.

Det är en sport med begränsade färdighetskrav, med andra ord är det enkelt att lära sig spelet men svårt att bemästra. I och med att Padel är ett spel som bättre spelas som dubbel, kan det ses som en social- och familjesport.

Kom ihåg att man behöver kunna gå från att stå till till att springa till att stå stilla igen under hela spelet. Det innebär att personer som har sköra knän och leder kan vricka foten och de som inte klarar av att röra sig explosivt så rekommenderar vi att vara extra försiktig med den här sporten.

De goda nyheterna är så klart att spelet blir lika påfrestande som vad man gör det till. Om du spelar med vänner som inte slår hårda bollar eller med nybörjare som försöker lära sig den rätta tekniken så kommer du inte att behöva oroa dig för överansträngning.

Vilken utrustning behöver man till padel?

Nu när du vet vad Padel är så är det dags att visa dig vilken utrustning du behöver för att spela spelet. Utrustningen du behöver för att spela en padelmatch är padelracketar, paddelskor, en padelboll och en padelplan. Vi tar en närmare titt på var och en av dem för att du ska kunna veta exakt hur du ska välja din padelutrustning.

Padelracketar

Kuikma PR 990 Padelracket

Den första utrustningen du måste tänka på när ska börja spela padel är vilket racket du behöver. Det finns tre typer av padelracketar, där deras former är den främsta skillnaden.

 • Runda padelracket
 • Diamantformade padelracket
 • Vattendroppe-formade padelracket

Runda padelracket

Dessa racketar har en mer cirkulär form, med en tyngdpunkt som är bredare och med en vikt som är mer jämt fördelad. Träffytan där man ska träffa bollen, dess ”sweet spot”, är som störst på det här racket jämfört med de andra formerna. Det innebär att du har ett ett större utrymme för att slå fel och fortfarande få ett bra resultat.

I och med att vikten är jämnt fördelat över hela racket så känns det lättare än andra racketar som har samma vikt. Det gör också att detta racket är lättare att kontrollera och hantera - en annan anledning till varför den rekommenderas för nybörjare.

Även om det ger mer kontroll så ger det den mindre kraft än de andra två typerna av racketar. Det innebär att du inte kan slå lika hårt när du ”smashar”. Därför tenderar mer skickliga och avancerade spelare använda de andra alternativen. Om du däremot är en defensiv spelare så behöver du inte utföra ”smashing” så ofta.

Ett bra exempel på ett rundt padelracket av högsta kvalitet är ARTENGO PR 100. Den är enkel att hantera på grund av sin lätta vikt på 325g, och den är också otroligt solid och hållbar.

Diamantformat padelracket

Diamantformade racketar är den största favoriten för professionella padelspelare. Det har fått sitt namn från dess diamantform, som breddar sig längre bort från handtaget på racketen. Tyngdpunkten ligger ganska långt ifrån greppet. Det brukar resultera i att det är lite svåra att hantera jämfört med andra racketar som har samma vikt.

Dess form innebär också att den har den mindre marginal för fel i och med att dess ”sweet spot”, den arean på racketet som man ska träffa bollen med för att få bäst effekt, är mycket mindre. Att slå bollen med någon annan del än mitten kommer att väsentligt förändra studsen. Men detta är knappast ett problem för professionella spelare eftersom de vanligtvis har förmågan att se till att bollen slås rätt i de flesta situationer.

Diamant-racket är utformade för att ge mer kraft när man smashar på grund av dess balans, men är svårare att kontrollera. Det är dock det första valet för professionella spelare. Vi skulle rekommendera att du börjar lära dig sporten med ett runt racket, varefter du kan prova på det diamantformade när du har vänjt dig.

Om du är bekant med Padel kan du prova vårt KUIKMA PR 990 diamant padelracket. Det ger den högsta kraften bakom varje smash.

Dropp-formade padelracket

Detta är det föredragna valet för padelspelare i hela världen. Det här är ett racket som är perfekt blancerat mellan diamant- och det runda alternativet, och är en perfekt balans mellan att ha hög manövrering och kraft. Droppfromade racketar har ett något bredare kärncentrum än diamant-racketar, men är smalare än runda racketar.

Med andra ord så är det här ett racket som är perfekt för de som spelar på medelnivå. Om du vill prova på att spela på en högre nivå eller förbättra ditt spel så bör du prova på det här racketet. Vi har utvecklat vårt egna droppformade racket som heter PR 500 KUIKMA. Klicka på länken för att lära dig mer.

Vilken typ av padelracket bör man använda?

I slutändan beror det på din personliga preferens. Oavsett vilken racket du väljer att köpa skulle du förmodligen vänja dig med det över tiden. Det finns dock en faktor som du kanske vill överväga när det gäller att välja rätt racket för dig, och den faktorn är vikten på racketen.

En rackets idealvikt varierar beroende på följande viktgrupper:

 • Män: för män är racketens idealvikt var som helst mellan 370g och 380g. Det är tyngre, så det ger mer hastighet och kraft.
 • Kvinnor: kvinnors racketar väger vanligtvis mellan 340g och 360g. En kvinna kan föredra att använda ett racket som väger runt 350g om det är bekvämt för henne, och om hon vill ha mer kraft bakom varje smash.
 • Barn: det finns också en specifik vikt som rekommenderas för juniorer som tycker om Padel. Beroende på viktkategori för juniorer så rekommenderar vi en racket i juniorstorlek mellan 240g och 280g. Alternativt kan junior använda ett lättare vuxen-racket.

Padelskor

Padel är en mycket rigorös sport, kanske den mest krävande av alla racketsporter. Det kräver så mycket dynamik, energi och kondition att det inte är ovanligt att drabbas av skador. Om man har på sig de rätta padelskorna så kan man dock minska sannolikheten för skador betydligt. Dessa skor skyddar dina fötter såväl som dina vrister.

En annan anledning till att du bör använda dig av padelskor istället för löp- eller tennisskor är att de ger dig förmågan att vända och accelerera snabbt utan att glida och falla på banan. Sådana snabba och snabba rörelser är vanliga i padel. Därför måste du ta hänsyn till dem i ditt val av skor för spelet.

De tre viktigaste faktorerna som du bör tänka på när du väljer padelskor är:

 • Greppet: detta är kanske den mest avgörande faktorn du bör tänka på. Greppet är skosulan, som är den del som håller dig stadig och motverkar slirningar. Om du använder en sko med ett slitet grepp kommer du förmodligen att drabbas av någon skada.
 • Flexibilitet: detta är den delen av skon som gör att den kan böjas och vridas med kroppens rörelse. Det du vill ha är en sko som du kan svänga på ett ögonblick och göra massor av sidorörelser, vilket är en norm i Padel. Ett snabbt köptips skulle vara att försöka böja padelskon du tänker köpa, för att se om sulan är flexibel innan du köper.
 • Storlek: Det här är en annan avgörande faktor att kontrollera innan du köper dina padelskor. Du bör se till att skon passar perfekt - inte för hårt eller för löst. Storleken på skon är avgörande eftersom du kommer att göra massor av rörelser. Du bör inte ha för lösa skor som kan bromsa dig; och inte heller skor som är för tighta som kan skada dina fötter.

När man pratar om grepp, flexibilitet och motståndet mot nednötning av paddelskor, är få på samma nivå med ASICS GEL-PADEL PRO 4 SG. Den är slitstark och ger tillräcklig dämpning för dina fötter och vrister.

Padelbollar

Padelbollen är en specialiserad boll anpassad för spelet padel. Den liknar den vanliga tennisbollen. Faktum är att den primära skillnaden mellan bollarna som används för padel och tennis är mängden tryck i dem. Trycket i padelbollar är något lägre än trycket i tennisbollar. Detta är för att försöka minska hastigheten med vilken en padelboll kan studsa från planen och väggarna, med tanke på planens mindre storlek.

Hur känner man igen en padelboll?

Kuikma PB 990 Speed Padelboll

För det mänskliga ögat verkar det inte finnas någon skillnad mellan en tennis- och en padelboll. De är tillverkade av samma material och de har samma färg, känsla och mönster. Många skulle föreslå att padelbollar troligen är tennisbollar som misslyckas med studs-testet av Internationella Tennisförbundet.

Det finns dock små skillnader mellan bollarna som gör att du kan skilja dem åt.

 • Tryck: det maximala trycket i en padelboll är ungefär 11psi, medan det för en tennisboll är cirka 14psi enligt tillverkarna. Det är denna faktor som påverkar alla andra faktorer och skillnader mellan de båda bollarna.
 • Hastighet: på grund av det något lägre inre trycket i dem, rör sig padelbollar lite långsammare genom luften än dess tennis-motsvarighet. Detta är en anledning till att professionella padelspelare omedelbart kan känna igen en tennisboll på banan - särskilt om det är en ny boll.
 • Studs: studsen är helt annorlunda mellan tennisbollar och padelbollar. Tennisbollar studsar mycket högre än padelbollar och det kan göra spelet mycket mer obekvämt. Ett sätt att motverka det här är att använda lite mer använda tennisbollar som inte har lika mycket studs längre om man inte har tillgång till padelbollar.

Padelplanen

Padelplanen

Padelbanan är ytan på vilken Padel-spelet spelas. Vid första ögonkastet så ser det ut som en tennisbana som är lite mindre. Men storleken för padelbanan är inte det enda skälet till att den är unik. Särskilda kriterier måste vara uppfyllda innan ett spelfält kan räknas som en padel-spelplan.

 • Padelbanan måste vara en rektangulär spelyta som är 20 meter lång och 10 meter bred. Spelplanen delas i mitten på tvären med ett nät som är ca 88 cm högt.
 • En omhägnad ska omringa spelplanen på alla sidor, med öppningar på vardera sida av planen där nätet slutar, vilket tillåter spelarna att kunna springa ut och in på planen.
 • Väggen som används i padelbanor kan vara tillverkad av glas, metalltrådsnät eller en kombination av båda.
 • När det gäller färgen på spelplanen så bör den vara blå, grön eller terrakotta.

Padelregler: Hur spelar man padel

Padel är ett ganska enkelt spel att förstå. I det här avsnittet ser du alla regler i Padel-spelet, och du kommer också att få tips om hur du kan bli bättre på padel, inklusive hur man servar, hur man returnerar en servering och hur man smashar.

Regler för padel

För att få en bättre förståelse måste vi dela upp reglerna i tre delar:

 • Serve
 • Spelregler
 • Poängräkning

Serve

 • Den första regeln inom padel är att varje serve måste spelas underifrån
 • Endast två försök att serva är tillåtna. Om du gör fel vid båda försöken förlorar du poängen.
 • Bollen måste servas diagonalt och bollen måste landa i motståndarens fält.
 • Ett padelspel börjar med en serve. Beslutet om vem som börjar avgörs med att man singlar slant.
 • Om bollen träffar nätet och fortfarande faller i rätt fält så räknas det. Om den faller utanför fältet så räknas det inte.

Spelregler

 • Bollen är ur spel om den rör vid en av de långa väggarna. Endast väggarna i båda ändarna av banan är en del av spelet.
 • En spelare kan slå mot väggen i bakre delen av sitt spelfält för att returnera bollen.
 • Bollen måste studsa från marken innan den någon annan del av banan.
 • Bollen får bara studsa en gång innan du slår den.
 • Volleys är tillåtna i Padel.
 • Man får endast spela med padelracket på en padelbana.
 • Ett professionellt padelspel spelas mellan två par spelare
 • Bollen får träffa dig eller din lagkamrat.

Poängräkning

 • Ett helt spel består av tre set och vinnaren måste ha fått två set. Spelet avslutas när en spelare har fått två set.
 • Varje sett består av sex gem. Poängräkningen av ett gem är 0, 15, 30, 40 och gem.
 • En spelare måste vinna med två gem för att få ett sett. Om en spelare har fått 5 gem så måste den andra spelaren få 7 gem för att få ett sett.
 • Om spelarna har 6 gem var så måste man spela en tie-breaker vilket är att man spelar till 7 poäng för att avgöra settet.

Bästa tipsen om hur man lär sig padel snabbast

Nu när du har fått så mycket information om padel kan du förmodligen inte vänta med att komma ut och utforska denna sport. Som vi påpekade tidigare är det lätt att lära sig. Det tar dock lite tid att behärska färdigheterna. Här visar vi dig de väsentliga tips du behöver för att kunna få ut så mycket som möjligt av padel.

Hur man servar i padel

Padel serve

Om du använder dig av taktiska tekniker när du servar så kan du försvåra spelet avsevärt för motståndarlaget. Här är några av våra bästa tips kring hur du kan serva på bästa sätt:

 • Försök att få lite snurr på bollen: detta är en vanlig teknik i alla former av racket-sporter, oavsett om du spelar på en stor plan eller på ett bord. Det är dock ofta lättare sagt än gjort. Att få en liten snurr i padel betyder att du måste skruva bollen snyggt, så det blir svårt för din motståndare att returnera.
  Detta innebär vanligtvis att slå bollen med din racket från ett högre läge, samtidigt som du skär den nedifrån. Den tekniken kommer att resultera i att bollen får en uppåt-snurr den reser sig högre och åt ett oväntat håll från motståndarens ruta.
 • Bemästra att snurra bollen innan du lägger till hastighet: det är vanligt att tro att det är viktigare att kunna slå hårt i stället för att kunna spinna bollen ordentligt. Detta hjälper dig att ut-manövrera din motståndare och det hjälper dig att förbättra din teknik. Padel är ett extremt tekniskt spel vilket innebär att det är sällan den starkaste spelaren som vinner utan den som har bäst kontroll över bollen
 • Sikta på spelplanens mitt eller ändar: medan du serverar bör ditt mål vara att få den rätt ner i mitten eller mycket närmare väggarna. Servar nära glaset kommer att få dina motståndare att slänga sig efter bollen innan den nuddar vid glaset och måste dessutom hantera den problematiska rebounden efter att skottet träffat glaset. Det här ökar så klart dina chanser att få poäng.
 • Öva: det är ingen hemlighet att nyckeln till att förbättring är övning. Du måste öva på din serve ett tag innan den kan bli effektiv. Det du kommer att behöva öva mest på är att kunna skriva på bollen, att öka precision och att ha rätt mängd kraft i slagen vilket kommer att kräva tid och tålamod för att utvecklas.

Hur returnerar man en serve i padel

Den perfekta serven är ett utmärkt sätt att vinna några poäng, men du kan inte alltid serva. Om dina motståndare är skickliga padelspelare, så kan det vara svårt att hålla jämna steg med deras servar. Här är några tips du kan använda för att returnera en serve i padel.

 • En dålig returnering är bättre än ingen alls: du borde inte krångla mycket för att spela den perfekta returen hela tiden. Man kan inte få några stilpoäng i den här sporten! Ditt fokus bör ligga på att returnera bollen. Utmärkta servar är mycket svåra att hantera och kräver en hög kompetensnivå för att återvända i stil.
 • Att lobba bollen gör att du får mer tid: padel är ett så snabbt spel att varje sekund räknas. Att spela en lobb gör att dina motståndare behöver vänta på att bollen kommer tillbaka till en spelbar nivå, vilket innebär att du har tid att komma tillbaka till rätt position. Om du får en obekväm serve, prova att lobba.

Hur smashar man i Padel

Padel smash

Smashing är en rolig färdighet att ha i padel. Det gör spelet lite mer spännande och ger en konkurrensfördel. Här är några tips som kan hjälpa dig att smasha effektivt.

 • Använd topspin: topspin betyder att du borstar toppen av bollen i ett försök att snurra den mot det bakre glaset. När du gör detta accelererar bollen efter att den har rört vid marken varefter den studsar mot den bakre väggen. Om den gör det med topspin så kan den enkelt studsa ut ur spelbanan vilket tvingar motståndaren att springa ut ur banan för att kunna returnera.
 • Förbättra ditt sikte: om man studerar smashar i mästerskap och ser över var man brukar sikta för att ha största chans att få poäng så visar det sig att det finns två areor på spelytan som bör fokusera på. Den första är i mitten av motståndarens spelfält och den andra är spelplanens hörn. Ta en titt på youtube-video ovan för att få reda på mer.

Sista orden

Om du har letat efter ett spel som hela familjen kan spela och ha kul med, är Padel rätt val för dig. Denna kompletta introduktion till Padel har visat spelets grunder och hur lätt det är att spela. Beväpnad med kunskapen från denna artikel är du inte längre en nybörjare i spelet. Nu kanske du vill visa dina padelkompisar hur mycket du vet om Padel!

Vill du veta mer? Ta en titt på vår padelutrustning på Decathlon för att få reda på vilken är de bästa utrustningen man kan behöva när man tränar padel!

Den här guiden uppdaterades senast den 17 augusti 2020.