Pga hög efterfrågan på beställningar kan det tyvärr bli vissa förseningar. Vi ber om ursäkt för besväret
Hur man väljer padelracket

Hur väljer man padelracket?

Att välja ett padelracket är väldigt svårt om man är ny i spelet, speciellt om man inte har koll på olika padelracket. I den här köpguiden kommer vi att gå igenom de olika formerna ett padelracket kan ha, vilka material de är gjora av och hur det påverkar spelet samt andra faktorer som kan påverka vilket padelracket du bör välja. 

Decathlon är en av världsledarna inom produktion och försäljning av padelutrustning och vi vill dela med oss av våra råd kring vad du bör veta när du väljer padelracket.

Padelrackets form

Först måste man se på hur ett padelracket är utformat. Oftast har ett padelracket en specifik form, men det är dock inte alltid fallet. Till och börja med ska vi kolla på de tre olike formerna som padelracket brukar ha. 

Diamantformat padelracket

Det här är den favoritform som många professionella spelare har. De har en toppbalans, vilket innebär att större delen av vikten fördelas bort från greppet och mot rackets överdel. Detta ger racketen massor av kraft men å andra sidan gör det mycket svårare att kontrollera. Racketens sweet spot är dessutom mycket mindre jämfört med andra racket.

Diamantformat padelracket

Effekten kan liknas med att man håller i en hammare. Man slår som hårdast när tyngden är så långt ifrån handen som möjligt. Om man där emot skulle hålla i den tunga delen av hammaren och slå med skaftet så skulle man så klart slå mycket snabbare (och med bättre rörlighet) men med mindre kraft.

Därför rekommenderas denna typ av racket endast för dem som verkligen kan slå padelbollar med rätt teknik och kraft mitt på racket. Man kan få lite mer kraft i sina slag med dessa racket, speciellt om man slår på bollen ovanifrån.

Om du går över till en diamantformad padelracket från en annan typ av racket, är det bäst att gå efter en racket som väger lite mindre än vad du är van vid, för att kompensera för det faktum att balansen på dessa racketar är lagda mer mot toppen.

Runda padelracket

Runda padelracket har en nästan helt cirkulär tavla och har en tyngdpunkt som är längre ner. Om du skulle hålla i ett diamantformat padelracket i ena handen och ett runt padelracket (som väger lika mycket) i den andra så skulle det runda kännas som att det väger mindre i och med att mer av tyngden ligger i handen. 

runt padelracket

De är racketar som också är perfekta för defensiva spelare vars huvudstyrka är bollplacering. De ger utmärkt kontroll, och deras största nackdel är brist på kraft för smash.

Runda racketar är perfekta för nybörjare. De har en medium / låg viktbalans som gör att de kan hanteras mycket bekvämt. De tenderar också att ha en förstärkt sweet spot och är därför ganska förlåtande om du inte slår bollen med mitten av racket (som du ändå alltid bör sträva efter att göra).

Droppformat padelracket

Droppformade padelracket är de mest populära typen av racketar eftersom de är idealiska för spelare på medelnivå. De ger en fantastisk blandning av kraft och kontroll och kan därmed hjälpa dig att slå utmärkta slag och hjälpa dig med manövreringen.

Droppformat padelracket

De är mycket mångsidiga racketar som anpassar sig till alla spelstilar och matchningssituationer. Det är en blandning mellan diamant formade- och runda padelracket och har en viktfördelning som är väldigt jämn och förskjuten mot racketens centrum, vilket ger känslan av att vara väldigt balanserad och anpassningsbar till olika situationer.

Sidorna av racket är lite utåtstickande precis som i det diamantformade men tyngden är för flyttad lite längre ner för att få en mer central tyngdpunkt, precis som det runda. 

Hur mycket väger ett padelracket?

Vilken är den bästa racketvikten är väldigt subjektivt, du måste testa flera racketar och se vilken vikt du gillar bäst. Padelracket som man kan hitta i affären väger i regel enligt följande:

Ju tyngre ditt racket är, desto mer kraft kan du lägga bakom varje slag. Vikten i ditt racket beror på hur bekväm du är med att slå hårt. Och du är fysiskt stark och om du gillar att spela mer aggressivt så är de tyngre alternativen mer för dig. 

Padelracket för barn och ungdomar kommer i olika storlekar och man bör anpassa tyngden och storleken beroende på hur stort barnet är och hur bekvämt det är med racket i en viss storlek. Man kan också köpa padelracket som är i vuxen storlek men som är lite lättare om det är bekvämare för barnet. 

Hur vikten fördelas är också mycket viktigt och kan helt förändra manövreringen samt balansen mellan kontroll och kraft. Det bästa sättet att bedöma hur enkelt det är att manövrera ett racket är genom att prova sig fram och se vilken stil som passar dig bäst.

Vilket material är padelracket gjort av?

Materialet som finns i ett racket är den mest avgörande faktorn för hastiget, tyngd samt rörlighet.

Utsidan av ett padelracket är i regel gjort av fiberklas eller kevlar. Fiberglaset är det billigare alternativet och nästan lika hållbart och effektivt som kevlar. Ett tunnt lager av kevlar är endast till för att höja slitstyrkan i racket. Man kan också ofta se en plastremsa på toppen av ett padelracket för att det ska hålla i sig längre. Det skyddar racket från att spricka. 

Insidan av ett padelracket består av en kombination mellan mjukare skum och hårdare gummi. Hårdare skum gör att racket blir mer responsivt och gör så att padelbollar studsar mycket bättre ifrån dem.