Att välja rätt padelracket (hel guide med bilder - 2020)

Att välja padelracket för att optimera sitt spel är inte alltid lätt, speciellt inte om man är på nybörjarnivå. Det finns flera olika saker man kan tänka på, vilket vi går igenom i den här köpguiden. Även avancerade spelare, ja, till och med de spelare som tävlar i padel, kan missa enkla knep för att få bättre resultat om man har råkat välja ett alldeles för tungt eller för lätt racket.

Dessutom ökar riskerna för att dra på sig skador under spelet om du har råkat välja fel typ av racket. Om du redan har någon skada sen tidigare, blir det desto viktigare att välja ett racket som tar hänsyn till dina skador.

Ditt spelande blir betydligt skonsammare för dig, säg om du till exempel har haft skador som tennisarmbåge, om du väljer ett racket som är lätt att svinga och absorberar en så stor del av vibrationerna som möjligt. Då slipper din arm ta den största delen av stötarna.

Skada när man spelar padel

Det allra viktigaste att tänka på när man väljer padelracket är vilken form på själva racketet du ska ha för att optimera ditt spel. Vilket material racketet är tillverkat av är också betydelsefullt för att få maximal effekt. Sådana här små detaljer är enkla knep för att få extra fördelar mot sin motståndare på spelplanen.

Decathlon är världsledande inom produktion och försäljning av padelutrustning. Vi har dessutom vårt eget R&D team som testar och innoverar sportutrustning för att ta fram den bästa kvalitén på våra produkter till låga priser.

Våra experter delar med sig av sina råd här nedan kring hur du kan optimera ditt spelande genom att välja rätt padelracket som passar din nivå, fysiska form och spelstil.

Hur ska jag välja padelracket som passar min nivå?

Har du precis börjat spela padel med kompisarna, eller har du börjat besöka padelbanan ett par, tre gånger i veckan och har ambitioner som sträcker sig lite längre än till någon söndag då och då? Eller har du kanske till och med en turnering i siktet? Om du vill läsa mer om hur man spelar padel, klicka på den här länken.

Barn som spelar padel

Ett vanligt misstag många nybörjare gör är att välja ett för svårspelat racket. Som nybörjare kanske du inte heller har hittat din spelstil ännu, vilket gör att det kan vara värt att prova på några olika racketar innan du bestämmer dig för att inhandla ditt första.

Oavsett din budget så är det värt att börja med ett lättspelat och förlåtande padelracket för att sedan avancera uppåt när du har hittat din spelstil.

Din spelstil spelar roll för att välja rätt padelracket!

Vanligtvis spelar anfallande spelare till vänster och den defensiva spelaren till höger, men så behöver det inte alltid vara. Om du gillar anfallsspel så borde du välja ett racket som betonar kraft och styrka snarare än precision och kontroll. Det kommer att gynna när du ska avgöra med smashar och volleys. Om du däremot oftare spelar defensivt borde du göra tvärtom.

Padel dubbel

Det finns däremot rackets som fungerar både för anfallsspel och försvarsspel. Det är så kallade "hybridrackets". Vi på Decathlon har flera olika typer av rackets och självklart även hybrider, klicka här för att hitta hela vårt utbud av padelrackets.

Vilken form på padelracket borde jag välja?

De tre vanligaste formerna för själva träffytan går vi igenom i den här guiden. Allt eftersom padel har blivit mer populärt och utvecklats som en sport, har också fler sportmärken tagit fram nya innovationer och hybrider på racket. Det gör det inte lättare att välja padelracket!

Lås oss "go back to the basics" och börja med att förstå de tre vanligaste formerna på ett padelracket. Dessa former är runda, diamantformade och droppformade padelracket.

Många olika padelracket

Runda padelracket

Runda padelracket har en nästan helt cirkulär tavla, är lättsvingade och har också en stor träffyta. Det är ett väldigt lätthanterligt racket i jämförelse med de andra formerna.

Flera expert skulle säga att den här typen av racket är att föredra även om du är en avancerad spelar. I defensivt spel ska man ha som mål att få precision och kontroll i sitt spel. Det är enkelt att spela mot korta vinklar och få exakta bollar mot hörnen när du väljer ett padelracket med rund form.

Den största nackdelen hos runda padelracket är däremot att det blir brist på kraft för smash när du ska gå på nät eller vill spela offensivt. Då finns det andra rackets som är bättre anpassade för offensivt spel, vilket vi berättar mer om strax.

Runt padelracket

Är man nybörjare brukar man välja ett runt padelracket därför att de har en medium / låg viktbalans (scrolla ned för att läsa mer om hur balansen påverkat spelet i avsnittet "Är balansen viktigt när man väljer padelracket?) som gör att de kan hanteras mycket bekvämt.

De tenderar också att ha en förstärkt sweet spot (där du ska träffa bollen för att få maximal kontroll och kraft i slaget) och är därför ganska förlåtande om du inte träffar bollen precis i mitten av racket (däremot så bör du självklart alltid sträva efter att "go for the sweet spot").

Diamantformat padelracket

Den här formen på padelracket är något de flesta professionella spelare brukar välja. Ett diamantformat racket har ett mindre sweet spot vilket gör den svårare att kontrollera. Däremot ger racketen massor av kraft i dina slag med, speciellt om man slår på bollen ovanifrån, vilket gör den perfekt för smashar, volleys och bandejas.

Därför rekommenderas denna typ av racket främst för dem som verkligen kan slå padelbollar med rätt teknik och kraft mitt på "the sweet spot".

Glöm inte att om du går över till en diamantformad padelracket från en annan typ av racket, är det bäst att gå efter ett racket som väger lite mindre än det du är van vid, för att kompensera för det faktum att balansen på dessa racketar oftast är lagda mer mot toppen.

Diamantformat padelracket

Droppformat padelracket

Droppformade padelracket är de mest populära typen av racketar eftersom de är idealiska för spelare på medelnivå. På sätt och vis kan man säga att det droppformade padelracketet är en hybrid.

De droppformade racketarna ger en fantastisk blandning av kraft och kontroll och kan därmed hjälpa dig att slå utmärkta slag och även ge dig en god manövrering. Dessa passar oftast en van spelare, som avancerade motionärer, och det kan till och med vara så att tävlingsspelare väljer padelrackets som är droppformade.

Dessa mycket mångsidiga racketar är anpassade till alla spelstilar och matchsituationer. Det är en hybrid mellan diamantformade och runda padelracket. Sidorna av racket är lite utåtstickande precis som i det diamantformade, men den har en mer central tyngdpunkt, något som ger spelaren en bättre kontroll (vilket är den största fördelen med det runda racketet).

Droppformat padelracket

Är balansen viktigt när man väljer padelracket?

Balansen i ett padelracket påverkar ditt spelande och är viktigt att tänka på när du väljer padelracket. Effekten kan liknas med att man håller i en hammare. Man slår som hårdast när tyngden är så långt ifrån handen som möjligt. Om man däremot skulle hålla i den tunga delen av hammaren och slå med skaftet så skulle man så klart slå mycket snabbare (och med bättre precision) men med mindre kraft.

Hammargreppet Padel

Balansen bestäms av hur vikten är fördelad mellan racketets grepp och högsta punkt. När du väljer ett padelracket med låg balans blir det skonsammare för dig när du svingar, och det hjälper dig att undvika skador (eller från att förvärra skador). Det ger också mer kontroll. Tyvärr får man inte lika mycket kraft i offensiva slag. Oftast har runda padelrackets en låg balans, men så behöver det inte alltid vara.

Padelracket med hög balans ger dig mer kraft att slå smashar och passar dig som gillar att gå på nät och fokusera på anfallsspel. Däremot krävs det bättre teknik och precision i träffarna eftersom många racketar med hög balans också har en mindre sweet spot, vilket är bra att tänka på när du väljer padelracket.

Oftast har diamantformade padelrackets en högre balans, vilket du skulle märka om du håller i ett diamantformat padelracket i ena handen och ett runt padelracket som väger lika mycket i den andra handen. Det runda racketet skulle kännas som om det väger mindre.

Det finns också rackets som har en medelbalans, vilket oftast är droppformade rackets. Där är viktfördelning väldigt jämn och förskjuten mot racketens centrum, vilket ger känslan av att racketet är jämnt balanserad och anpassningsbar till olika situationer.

Spelar det någon roll vilket grepp jag tar?

Ja! Det är viktigt att ditt padelracket har ett lagom tjockt grepp för att undvika för mycket eller för lite spänning på din hand och din underarm. På så sätt undviker du skador, så som den fruktade tennisarmbågen.

Om du väljer ett padelracket med ett dåligt grepp förlorar man känslan för racketet, eller så rör det sig för mycket i handen medan man skjuter skott. Vill du läsa mer om olika sätt att anpassa greppet kan du läsa den här artikeln.

Hur vet jag att greppet blir rätt när jag väljer padelracket? Ta tag i ett padelracket med ett kontinentalt grepp eller som om du skulle hålla den som en hammare. Stäng handen. Den perfekta tjockleken blir när ditt långfingret inte rör din handflata. Avståndet mellan långfingret och handflatan borde vara mer eller mindre en centimeter, eller motsvarande ett fingers tjocklek.

Tänk också på att byta grepplindor ofta eftersom man svettas under spelet och svettet absorberas av ytan. Ytan slits och blir glattare, vilket gör att det rör sig runt mycket i handen och man får svårt att behålla kontrollen över bollen. Om du vill köpa de bästa grepplindorna till lägsta priset, se vårt utbud av lindor här.

Hur ska jag välja vikt för mitt padelracket?

Vilken viktklass på padelracketet man ska ha beror både på din fysiska styrka och din nivå i spelet. Trots att det bara skiljer sig några gram mellan tyngre och lättare padelracket, så är det ändå något viktigt att tänka på när man väljer padelracket för att optimera sitt spel. Ju mer du väger desto tyngre racket kan du välja.

För män med god fysik kan det vara en fördel att spela med ett lite tyngre racket, medan kvinnor och ungdomar/barn oftast optimerar sitt spel med ett lite lättare racket. Är du nybörjare är det smart att välja ett lätt padelracket, så att du senare kan byta upp dig i viktklassen när du har utvecklat ditt spel mer och lagt på dig rätt muskler.

Om man har tidigare skador som tennisarmbåge är det bättre att spela med ett lättsvingat racket, som också har en träffyta som absorberar så stor del av vibrationerna som möjligt.

Att välja padelracket med rätt vikt är ju faktiskt väldigt subjektivt, så du borde testa ett par racketar och se vilken vikt du gillar bäst. Padelracket som man kan hitta i butiken väger i regel enligt följande:

  • Padelracket för män väger 370-380 g
  • Padelracket för kvinnor väger 340-360 g
  • Padelracket för barn väger mellan 240-280 g

Ju tyngre ditt racket är, desto mer kraft kan du lägga bakom varje slag. Vikten i ditt racket beror på hur bekväm du är med att slå hårt. Är du fysiskt stark och gillar att spela mer anfallsspel så kommer du förmodligen spela bättre om du väljer ett padelracket som är något tyngre.

Varför finns det olika storlekar när man ska välja padelracket?

Padelracket för barn och ungdomar kommer i olika storlekar och man bör anpassa tyngden och storleken beroende på barnets längd och vikt, och hur bekvämt racketet känns i handen. Man kan också köpa padelracket som är i vuxen storlek men som är lite lättare, om det är bekvämare för ungdomen/barnet.

De flesta racketarna är numera mellan 36 mm och 38 mm tjocka. Ungdomar, barn och nybörjare borde välja tunnare padelracket, eftersom dessa är mer lättmanövrerade och erbjuder dig bättre kontroll.

Ett tjockare racket ger dig mer kraft bakom slagen och passar oftast en avancerad spelare, eller van motionär. Det har funnits racketar som var så pass tunna som 10 mm, eller så pass tjocka som 40 mm. Tänk dock på att den maximala tjockleken för tävlingar och turneringar är 38 mm när du väljer padelracket!

Ska jag välja padelracket med mjuk eller hård träffyta?

Om det finns en sak du ska ta med dig från den här artikeln så är det att själva träffytan på ett padelracket ger olika effekt på slagen. En hårdare yta ger mindre kraft bakom slaget, men större kontroll över bollen, medan ett mjukare fungerar som en katapult och ger mer kraft bakom slaget. Dessutom absorberar de mjuka racketarna vibrationerna bättre. Om du har skador borde du därför välja ett mjukt padelracket.

Ett padelracket består av flera delar: Ett grepp, en träffyta, en ram och en kärna. Materialet som finns i kärnan är den mest avgörande faktorn för hastighet, tyngd samt rörlighet.

Kärnan är oftast tillverkad av antingen skum eller EVA-gummi, där EVA-gummi är hårdare och mer slittåligt än skum. Många tillverkare har däremot börjat tillverka hybrider som kombinerar skum och hårdare gummi, för att få till både kontroll och styrka bakom slagen. Vill du lära en jättebra artikel om hybrid rackets så kan du klicka här.

Utsidan av racketet är i regel gjort av fiberglas eller kevlar. Fiberglas är det billigare alternativet och nästan lika hållbart och effektivt som kevlar. Ett tunnt lager av kevlar kan hjälpa till att höja slitstyrkan för racketet.

Man ser också ofta ett extra skydd på toppen av ett padelracket som skyddar racket från att spricka och gör att racketet håller längre. Är du nybörjare borde du titta efter det när du väljer padelraket, eftersom man oftare slår i golvet eller väggarna när man jagar bollar som nybörjare.

Och gör man som många nybörjare gör, dvs. spelar padel med tennisbollar, så kommer man inte långt i sitt spel. Tennisbollar har ett högre tryck än padelbollar och studsar därför lättare, vilket gör det svårare för nybörjare att träna padel. Om du vill se hela vårt utbud av padelbollar, som finns både i bult och enstaka förpackning, så kan du klicka här.

Summering

Att välja padelracket kan vara svårt med tanke på att de ser så lika ut för många nybörjare.

Det du måste komma ihåg är att se efter vilken form padelracketet har och hur formen är anpassad till en viss spelstil. Välj en mjuk eller hård träffyta och tänk på om du har några skador att ta hänsyn till.

Glöm inte att tyngden på ditt padelracket måsta stämma överens med din fysiska förmåga. Testa också greppet och anpassa storleken efter dig själv.

Sist men inte minst, bör du prova padelrackets balans och känna efter om det känns bekvämt i handen när du spelar. Kontakta gärna oss om du har några frågor!

Den här guiden uppdaterades senast den 2020.11.17.