Mountainbikes, Eldrivna MTB, All Mountain MTB

42 Produkter Produkter

sortera efter


Produkten lades till
Jämför produkterna (0/5)
Öppna
Ej tillgänglig för jämförelse
Jämförelselistan är full. Var god och ta bort en produkt.
Ta bort

6 saker att se efter när du köper din första mountain bike

Letar du efter en enkel guide till vad du måste lägga märke till när du köper din första mountain bike? I och med den teknologiska utvecklingen inom mountainbike-industrin så finns det så många nischer inom sporten att det kan vara svårt att ens veta var man ska börja. Var börjar man när det finns så många olika märken, modeller, funktioner och material?Här är 6 funktioner som du bör titta på när du köper mountain bikes.

Diskbromsar

Diskbromsar är en viktig del av en modern MTB. Dess bromskraft och tillförlitlighet under blöta förhållanden för att de flesta nya cyklarna säljs med diskbromsar, inte fälgbromsar. 

Om du sparar pengar på att ha vanliga fälgbromsar så kommer du aldrig kunna ha diskbromsar på den cykeln i framtiden i och med att de ofta kräver en annan ram och annan uppsättning för att kunna monteras. Du kan välja mellan en hydraulisk och en mekanisk bromsdisk. Den första genererar mer bromskraft medan den andra är mer kostnadseffektiv. 

Missa inte att ha en bra broms när du är ute och cyklar.

Derailleur Hanger

Du bör se efter om din framtida MTB har en Derailleur Hanger. Den hindrar kedjan från att fastna mellan ramen och kassetten så att du slipper sätta på kedjan flera gånger per månad. Den skyddar också från att skapa allvarliga skador på cykeln vid olyckor genom att rotera bakåt istället för att trassla sig in i hjulet. De är i regel designade för att brytas upp vid större smällar och på så sätt uppoffra sig själva i utbyte mot att ramen av cykeln inte skadas.

Quick release hjul

Punkteringar är oundvikliga när man cyklar i skogar bland vassa stenar och grenar. Det är därför vanligt att man har med sig extra cykelslangar och en skiftnyckel om man har bultar som sätter fast cykelhjulen. Om man däremot har Quick release hjul så går det mycket snabbare att byta cykelslang och det blir mycket mindre otympligt att ha med sig en skiftnyckel när man cyklar.

Längden på styrstammen

Se till att den MTB du köper har en styrstam som är i rätt längd (så att du inte behöver luta dig för mycket eller för lite fram) och att den är tålig i och med att mycket av energin i stötarna kommer att tas upp av styrstammen.

Full suspension eller Hard tail?

Hard tail innebär att man endast har stötdämpare på främre hjulet vilket brukar räcka om man inte kör så mycket i skogar och i svåra terränger. Det gör att åkturerna kommer att upplevas som mjukare. Däremot kommer mycket av energin så skulle gå åt hastighet gå åt dämpning av stötar. 

Full suspension innebär att stötar dämpas på båda hjulen. Det här är rekommenderat för de som älskar att köra i mer krävande terränger.

Vikt, tålighet och pris, kan man ha alla tre?

Du måste kompromissa i och med att du inte kan ha alla tre. Alla kan uppskatta en lättare cykel men om du inte planerar att tävla så brukar vikt inte vara det viktigaste för en nybörjare. Om du vill ha en billigare cykel så måste du vara redo på att cykeln kommer att vara tyngre. En lätt cykel som är tålig brukar kosta en hel del. 

Vi vet att det kan vara mycket att ha koll på när man köper sin första mountainbike men vi är här för att hjälpa dig. Vi har massor av olika modeller av MTB-elcyklar, Cross-Country, All mountain och mountainbikes för barn som vi kan guida dig igenom. Genom att göra smarta val så kommer du senare kunna uppgradera din cykel allt eftersom du blir bättre på att handskas med olika terränger.