Barncyklar och BMX

52 Produkter Produkter

sortera efter


Produkten lades till
Jämför produkterna (0/5)
Öppna
Ej tillgänglig för jämförelse
Jämförelselistan är full. Var god och ta bort en produkt.
Ta bort

Hur väljer man barncykel?

Barncyklars storlek mäts utefter hjulens diameter och de brukar vara mellan 10-12 tum. Cyklar för vuxna brukar mätas utifrån storleken på ramen. När barnet är ca 12 år gammalt (eller minst 135 cm lång) så brukar man gå över till cyklar som har mindre ramar och hjul. Vi kommer nu gå igenom hur man vanligtvis väljer cyklar utifrån barnets storlek och behov.

Ålder

Får barnsben tills att man är en tonåring så måste man tänka på balans, inlärning, storlek, säkerhet och komfort när man väjer en cykel för barn.

Decathlons cykel-varumärken erbjuder användbara tips som du kommer att kunna ha användning för när du handlar den första cykeln för ditt barn.

Oavsett om du letar efter en balanscykel, en cykel med stödhjul eller ditt barns första BMX, så har vi en cykel för varje ålder. Att börja cykla i tidig ålder är ett bra sätt att få barn att gilla att röra på sig och börja tycka om sport. Barn kan lära sig att balancera på en cykel vid 2 års ålder genom att använda sig av en sk. balanscykel/springcykel, alltså en cykel som inte har några pedaler. Den får fart genom att barnet puttar ifrån marken.

När barnet har tränat upp balansen (vanligtvis vid 3-5 års ålder) så kan man köpa en cykel med stödhjul som kan monteras av när barnet är redo.

Höjd

Förutom ålder så är höjd en viktig faktor när man väljer barncyklar. Barn behöver komfort när de börjar cykla för att lättare kunna fokusera på sin hållning och balans. Det är därför inte rekommenderat att man köper en cykel som är lite för stor trots att barnet kommer att växa så att den passar.

Här är en lista på hur stor cykeln bör vara beroende på barnets höjd.

Om barnet är mellan

  • 85cm-1m lång: 10 tum
  • 120-135cm lång: 20 tum
  • 135-155cm lång: 24 tum

Användning

Från och med att barnet är 6 år gammalt så kommer cykeln att användas annorlunda, så du kommer att behöva titt a på olika sorters cyklar som hybrider, MTB eller BMX cyklar. Det finns olika typer av hybridcyklar beroende på om ditt barn cyklar i städer eller på landet. Hybridcyklar brukar vara mångsidiga, är utformade så att man enkelt kan kliva på cykeln, har tillbehör som korgar och bekväma sadlar och stänkskydd för att ha en skönare upplevelse av längre sträckor.

Om ditt barn däremot åker mycket i ojämna terränger så rekommenderar vi Mountain Bikes.