Sovsäckar

34 Produkter Produkter

sortera efter


Produkten lades till
Jämför produkterna (0/5)
Öppna
Ej tillgänglig för jämförelse
Jämförelselistan är full. Var god och ta bort en produkt.
Ta bort

Hur väljer man en sovsäck för sin nästa campingtur?

Letar du efter en sovsäck för din nästa campingtur? Här kommer ett par tips om hur du kan hitta en lätt sovsäck som är tillräckligt varm.

De som letar efter en sovsäck behöver i regel något som är riktigt lätt men samtidigt isolerande. Ju mer material, desto mer isolering så klart och det är därför vi kommer att hjälpa dig att avgöra vilken är den bästa vikten i förhållande till mängden isolering. Det finns flera faktorer som påverkar hur varm en sovsäck är som material, vaddering och form. Så det finns ett par saker som du bör ha koll på innan du väljer rätt sovsäck.

Temperaturskala

Det finns tre stycken kategorier av sovsäckar, de som är gjorda för:

  • sommar - 0° C och uppåt
  • höst och vår (-10° C - 0° C)
  • vinter (-10° C och kallare)

När du väljer en sovsäck så bör du välja en som är gjord för temperaturer strax under den du kommer att sova i. Om du till exempel kommer att sova i ett tält där temperaturen kommer att vara 2°C när det är som kallast så kan det vara en bra idé att ha en höst- och vår-sovsäck.

Anledningen till det är att vi reagerar olika på kyla, många har ingenting emot att det är kallare omkring dem när de sover medan många fryser väldigt enkelt. För att veta mer om hur väl anpassad en viss sovsäck är för vissa temperaturer så står det mer på varje respektive produktsida om hur produkten och vi vilka förhållanden som de ses som bekväma att sova i.

Olika isoleringsmaterial för sovsäckar

Det finns två olika isoleringsmaterial för sovsäckar: dun och polyester. Oavsett vad sovsäcken är gjord av så är målet att konstant sprida värme över hela kroppen. Båda materialen har sina för- och nackdelar.

Dunisolering

Dun är dyrare än syntetiskt isolerande material men är å andra sidan lättare, enklare att trycka ihop och mer hållbart. En sovsäck som är isolerad med dun bör kunna prestera bra i många år utan att förlora sin förmåga att prestera bra. Kvalitén på dunet mäts på hur bra det fyller upp fickorna där det är instoppat. Ett högre poäng i "fyllnad" innebär bättre isolering i förhållande till vikt.

En nackdel med dun är att det inte är bra på att isolera då det är blött vilket kan motverkas om det som förvarar dunet är vattenavstötande så klart.

Syntetisk isolering

Trots det mycket lägre priset på syntetisk isolering så hjälper de väldigt mycket med att hålla dig varm under hela natten. Till skillnad från dun så fortsätter syntet att isolera, även i fuktigt väder. Det vanligaste materialet man använder för att isolera (syntetiskt) är polyester. Polyester är lite tyngre än dun men brukar ses som bra substitut för dun om vikt inte är ett problem, som när man går på familjecamping.

Tyngd

En av de största faktorerna som avgör valet av sovsäck är dess tyngd. De två största faktorerna som kommer att avgöra tyngden är sovsäckens form och hur mycket isoleringen väger.

Sovsäckar brukar bedömas utifrån ett mått som heter isoleringsfyllnad. Kom ihåg att det här måttet endast berättar hur mycket isoleringen väger, inte själva sovsäcken. Det är viktigt att hålla koll på hur mycket en sovsäck väger i och med att du kommer att behöva bära upp den för berg och då räknas varje kilo!

Formen avgör mycket av sovsäckens isolering, vikt och komfort där tunnare, mumieformade sovsäckar är bättre på att behålla värme och kräver mindre material för att tillverkas vilket minskar vikten.

Semirektangulära sovsäckar erbjuder en kompromiss mellan värme och rymlighet. Den större mängden material (jämfört med mumieformade sovsäckar) gör att de väger mer men ses ofta som bekvämare i och med att man har mer rörlighet i dem.

Om du vill titta närmare på vårt stora utval av campingprodukter, ta gärna en titt på våra sovsäckslakan och hängmattor!