Dölj filter
Filters 0
Sortera efter:
Filters 0
Dölj filter
Visa filter
·
77 produkter
Sortera genom:

VINTERJACKOR FÖR VANDRING OCH TREKKING: VANDRARENS VAPEN MOT KYLAN

Vandringsjackor är oumbärliga för vandrare på alla nivåer och särskilt under vintermånaderna. De är vadderade med syntetiskt eller naturligt dun och finns i flera olika färger och utföranden som ofta gör stor skillnad mellan de olika modellerna. Beroende på om du vandrar på vintern någon enstaka gång eller om du utrustar dig för en vandring i Norrland har vi modeller som gör att du effektivt kan stå emot de kalla väderförhållandena. Vanligtvis bärs vinterjackan ovanpå en vandrings t-shirt eller en fleecetröja, för ännu mer värme.

SKA JAG VÄLJA EN VANDRINGSJACKA MED DUN ELLER EN SYNTETISK JACKA?

Dunjackor är 100 % naturliga, eftersom de är vadderade med ank eller gåsfjäder. Ju mer volym den har, desto bättre isolerar den dig från kylan. Dess isoleringsgrad mäts i Cuin. Ju högre den är, desto större volym luft fångas in mellan dunen och desto bättre blir du isolerad. Priset på en vandringsjacka med dun är högt. Fördelen den har är att den är mycket komprimerbar, mer robust än syntetiska dunjackor och skyddar mycket bättre mot kyla. Å andra sidan är den syntetiska dunjackan lättare att rengöra och torkar snabbare. Båda typerna av jackorna sydda i mer tekniska tyger är vattenavvisande.

SKA DU VÄLJA EN VINTERJACKA FÖR TREKKING OCH VANDRING MED ELLER UTAN HUVA?

Vandringsjackor med huva spelar en viktig roll i bergen. De skyddar huvudet från kylan. Detta är mycket viktigt när man vet att 30-40 % av värmen går förlorad genom huvudet. Du kan välja en vadderad jacka med en avtagbar huva med dragkedja eller en som hålls på plats med tryckknappar och med en dragsko. Att kunna ta av en huva är lika praktiskt och ibland nödvändigt som att kunna ta av ärmarna på vandringsjackor för mellansäsong.

HUR RENGÖR MAN EN VADDERAD JACKA?

Antingen genom att ta den till kemtvätten eller genom att köra den i tvättmaskinen. Vissa tvättmaskiner har program för den här typen av kläder. För att torka jackan och se till att den återfår sin volym kan du lägga tennisbollar i din torktumlare. På så sätt behåller den sin puff. Syntetiska dunjackor är lättare att rengöra, de kan köras i tvättmaskinen utan problem och torkar snabbare än en dunjacka. Om du är rädd för att misshandla ditt plagg kan du ta det till en kemtvätt. En kemtvätt får jackan att se ut som nytt igen!