Dölj filter
Filters 0
Sortera efter:
Filters 0

Ett familjetält kan vara början på nästa campingäventyr med familjen. Oavsett om ni är en liten eller stor familj har vårt prisbelönta sortiment av tält från Quechua något för alla. De här stora tälten är den perfekta basen för din sommarsemester att skapa minnen som kommer att hålla hela livet.

Hide filters
Show filters
16 produkter
Sortera genom:

Hur man väljer rätt familjecampingtält?

Det finns så många alternativ när det kommer till familjetält att det kan bli svårt att välja. Ibland visar det sig vara ett problem. Hur väljer du? Vi har svaren.

Du vill åka ut i den stora naturen med din familj, men det finns ett problem: Vilket tält familjetält ska du välja? Detta beror på många faktorer - antal barn, ålder på familjemedlemmar och vilken typ av campingresa du planerar att åka på.

Den här guiden hjälper dig att välja bland det stora utbudet av familjetält.

Innan du börjar

Ett fantastiskt campingtält för familjen är slitstarkt och välgjort för att tåla robust användning. Det är också bekvämt, mångsidigt och roligt för barn!

Den första övervägningen är hållbarhet - i och med att lekfulla barn kan slita på ett tält på oförutsägbara sätt. Både blixtlås och sömmar bör vara välgjorda och snubbelrisker bör minimeras.

Komfort är också viktigt. Du behöver ha gott om utrymme för både dig och dina barn för att sova, leka och umgås, för vad händer om det regnar hela helgen och du behöver stanna tillsammans inne? Vissa tält har till och med två rum för att kunna ge lite utrymme, eller till och med en time-out om saker och ting blir lite för tråkiga.

Du måste också också överväga mångsidighet. Om du inte ska campa på samma campingplats, i samma väder, under samma säsong varje år, behöver ditt tält kunna hantera olika situationer. Vissa tält har luckor som kan stängas helt in eller öppnas, beroende på sol eller regn.

Slutligen vill du ha något som är kul för barnen (och föräldrarna!). Det är trevligt att välja ut några alternativ och låta dina barn vara med i beslutet. Vissa tält har olika färgalternativ, vilket är ett bra sätt att inkludera de små.

Storleken på familjetältet

Det första du bör fråga är vilken tältstorlek du behöver. Stora tält är perfekta för familjecamping eftersom det finns gott om plats för dig, din familj och din utrustning, men de är inte perfekta. De är tunga och otympliga och de kan ta mycket tid att lägga upp. Om du planerar att göra packpacking så är det inte en bra idé att bära med sig ett tält som är menat att transporteras i en bil.

De flesta tält har en föreslagen mängd personer som bör sova i tältet. Det finns dock ingen branschstandard för hur många personer som bör sova per kvadratmeter, så att de kan variera. Om du vill ha lite mer utrymme så bör du välja ett tält som är gjort för en eller två personer fler än ert sällskap.

Tältstil

Det finns två stilar av familjetält: kupol och tunnel. Kupoltält har sluttande väggar som möts vid en topp. De är starka i dåligt väder, men har mindre utrymme för att röra sig i än andra tält. Tunneltält erbjuder större områden att kunna röra sig i med stora öppningar som gör att mycket ljus kan komma in.

Layout

Vissa familjetält erbjuder separata sovrum, med eller utan skiljeväggar som man kan enkelt ta bort. Du kanske överväger ett separat rum så att du kan låta dina barn sova tidigare än dig och inte störa dem när du lägger dig senare. Om du har äldre barn, kan de njuta av att vara mer avskilda när de sover, precis som om de har sitt egna sovrum. Naturligtvis kan du också ge dina äldre barn egna tält för mer avskiljning.

Antal dörrar

Det verkar uppenbart, men du måste också överväga hur du kommer att gå in och ut ur tältet. Om du har små barn så kanske du vill ha en enda ingång, så att du kan hålla reda på alla. Men familjer med flera barn i olika åldrar kanske vill ha några dörrar så att alla kan komma ut utan att krypa över sina sovande familjemedlemmar.

Många tält erbjuder luckor på flera sidor. Dessa halvt stängda utrymmen möjliggör lagring av våt redskap, skydd mot solen och regnet och extra bostadsområde om det behövs.

Enkel installation

Vissa familjetält behöver två vuxna för att få upp dem. Vad händer om du är den enda vuxna i närheten? Se till att kraven för installation och uppdelning uppfyller dina behov. Ibland är det lättare att ha två mindre tält, istället för ett stort, av detta skäl.

Glöm inte att prova att ställa in tältet hemma innan du åker ut på din första resa. Det är verkligen stressigt att försöka sätta upp ett tält för första gången när en storm rullar in efter en lång dag med körning till campingen!

Vilken säsong passar familjetältet för?

Därefter kommer du att behöva tänka på om familjetältet passar de villkor du är på väg till. Det finns vanligtvis tre typer av tält: 3-säsong, 3-4 säsong och 4 säsongstält.

 • 3 Säsong: Lätta, dessa skyddsrum är utformade för varmare förhållanden. Det används mycket nät så att du får gott om luftflöde. De är dock inte avsedda för kraftiga vindar eller vinterförhållanden.
 • Säsong 3-4: Tält för hela året kombinerar ventilation, styrka och värme. De har några fler stolpar än tresäsongstält för att erbjuda hållbarhet i starkare stormar.
 • 4 Säsong: Dessa tält är utformade för bergsbestigning och är tillverkade med fler stolpar och tuffare tyg. De har vanligtvis väldigt lite nät, vilket gör dem obekväma i varmare väder.

Funktioner

Att välja rätt tältfunktioner för din familj kan vara en utmaning, men det är viktigt!

 • Höjd: Oavsett om du gillar att stå upp när du byter om eller inte bryr dig om att tältet blir trångt för att spara lite vikt, kan tältets höjd avgöra mycket.
 • Längd: Du bör se till att ditt tält är tillräckligt långt för att den längsta personen ska kunna sova. Om du planerar att hålla din utrustning i tältet med dig, behöver du också ha extra utrymme - vilket kan innebära ytterligare längd.
 • Dörrar: Antalet och placeringen av dörrar kan avgöra en hel campingresa. Om du campar med andra vill du ha flera dörrar så att du inte behöver krypa över varandra för att gå till badrummet på kvällen.
 • Bågar: Fler bågar betyder generellt en större tålighet mot oväder. Bågar som använder klämmor är också lättare att manövrera än stolpar som tränger igenom båghylsorna.
 • Regnskydd: Välj ditt regnskydd baserat på vilket väder du planerar att stöta på. Regnskydd som bara är tak är fantastiska för vyer, men fullständig täckning av regn kan ge mer skydd.
 • Material: Tält och regnskydd med tjockare material är tåligare än lägre denier. Observera också att sömtejp och golv som är lite tjockare gör risken för läckage mindre trolig.
 • Garage: Om du har mycket utrustning, välj ett tält med stora extra utrymmen eller ett garage - det gör skillnad.
 • Inre öglor och fickor: Du kan hålla dig organiserad med inre fickor och öglor för att hänga lyktor.
 • Underlag för tältet: Ett bra underlag går under tältgolvet för att skydda det från marken. De är en bra investering och gör att du kan hålla tältet längre. Dessutom förblir marken under tältet jämnare vilket gör det bekvämare att ligga på under en lång tid.

Om du är mer intresserad av tält för andra ändamål så kan du klicka på fäljande länkar för att komma till: vandringstält, pop-up tält, uppblåsbara tält och festivaltält.