Hide Filters
Filters 0
Sortera genom
Filters 0

VILKA ÄR DE BÄSTA KLÄTTRINGSSKORNA?

I och med att alla människors fötter är utformade lite olika så måste du ta hänsyn till följande aspekter innan du bestämmer dig för att köpa dina första klätterskor:

  • om din fot är bågformad,
  • jämförande längd på tårna,
  • fotbredd,
  • hälens vinkel,
  • vilken nivå du klättrar på,
  • om du gillar att klättra med strumpor,
  • om du ska klättra inomhus eller utomhus,
  • vilken typ av sten du kommer att klättra på,
  • klättringsstil (till exempel bouldering, på bergsväggar eller på halare ytor)
  • om du tar av sig skorna efter varje rutt.

Som du kan se när det gäller vilken klättringssko som är bäst är svaret vad som är bäst för varje klättrare. Det är därför vi har skapat olika skor för olika klättringsstilar. De bästa klättringsskorna för nybörjare som klättrar utomhus bör vara bekväma och med en platt sula så att de kan bäras regelbundet vid din klättvägg, med eller utan strumpor.

Ett gummi av god kvalitet på sulan är ett måste, hälen och tån ska kunna ge ett bra grepp oavsett om du klättrar inomhus eller på sten.

För den erfarna klättraren är klätterskor som passar fötterna den viktigaste delen av klätterutrustningen. Det är viktigt att prova ett antal klättringsskor för att säkerställa en passform, särskilt i tår- och häl-området.

Sikta på att ha så lite ledigt utrymme som möjligt runt foten, precis som en strumpa. Varje fotform är annorlunda och skiljer sig lite på bredden, bågen och vristen. Det är därför vi på Decathlon har designat ett stort urval av skor erfarna klättrare.

Avancerade klättrare kanske letar efter en särskilt asymmetrisk eller böjd sula på sina klättringsskor för att uppnå bästa greppet om berget eller när man stöter på branta problem eller rutter. Tåboxen kommer att monteras mycket tätare för att säkerställa en solid styrka genom foten vilket kännetecknar klätterskor för experter.

På denna nivå kommer klättrare att leta efter olika flexibilitetsnivåer i sulans gummi som kan möjliggöra mer “smearing” och kantning. Oavsett vilka skor du väljer, kom ihåg att hålla sulorna så rena och torra som möjligt, både inomhus och särskilt utomhus för att undvika att smuts överförs till hållarna.

HUR VÄLJER MAN KLÄTTRINGSSKOR?

Det här beror helt på hur du kommer att använda dina skor som sagt. Om du är en nybörjare så bör du fokusera på bekvämlighet. När du börjar klättra så är skorna inte lika viktig som att kunna balansera rätt, veta hur man ska lösa problem på väggarna, hur man ska fördela sin vikt mm.

Om du till exempel är plattfotad eller om du har en väldigt bred fot så kan det vara rent av smärtsamt att ha på sig klätterskor som är gjorda för experter. Prova därför mjukare och flexiblare skor och bli en mer van klättrare innan du börjar prova på skor för avancerad klättring.

Hårdare sulor och en utformning som pressar ihop din fot och böjer den nedåt är optimala om du vill att din fot ska agera som en fjäder med bra grepp då du klättrar upp för branta väggar. Skor för experter brukar vara väldigt obekväma och man måste i regel vänja sig vid dem under ett par träningstillfällen.