Dölj filter
Filters 0
Sortera efter:
Filters 0

Oavsett din nivå hittar du det perfekta paret skidor här. Det finns urval av vuxen- och barnskidor för både pist och off-piståkning, samt fantastiska allroundmodeller. Alla par utlovar flexibilitet och prestation.

Hide filters
Show filters
47 produkter
Sortera genom:
 1. 5 999 kr
  Pris 4 999 kr
  -16%
  ROSSIGNOL

  SLALOMSKIDA MED BINDNING EXPERIENCE 84 HERR SVART

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU PLANERAR ATT KÖPA SKIDOR

Flera parametrar måste tas till beaktning när du väljer dina skidor. Bland annat vilken nivå du befinner dig på när du ska välja ny eller begagnad skidutrustning! Exempelvis bör du som nybörjare välja ett par lättillgängliga, passande skidor som hjälper till lite extra vid inbromsning och sväng. Oavsett profil erbjuder Decathlon ett komplett utbud av skidor för vuxna.

För att välja rätt skidor så måste du först bestämma dig kring hur du kommer att använda dem:

 • Få koll på vilken terräng du kommer att åka på: du måste välja mellan allmountainskidor (freeride-skidor), pistskidor, offpistskidor, backcountryskidor och skidor för att göra trick med. Se guiden nedan för mer tips!
 • Bestäm dig för längden på dina skidor: som en generell regel så bör längden på dina skidor vara så att de kommer upp mellan din haka och toppen av huvudet. Längden på skidorna påverkar manövreringen och hastigheten.
 • Se över hur formen av skidorna passar ditt sätt att åka. Tunnare skidor är bättre för att skära in skidan in i svängarna och passar för väl omhändertagna pister, medans bredare skidor skapar ett bättre flöde i djupare snö.
 • Välj mellan Camber-formade eller Rocker-formade skidor

Camber-formade skidor har två kontaktytor med marken (om ingen står på dem): en vid spetsen och svansen och är perfekta för skidåkning på väl omhändertagna pister och på hård snö. Utformningen hjälper skidan att greppa hårdpackad och välformad snö och förenklar svängningar.

Rockerformade skidor har kontakt med marken i mitten av skidorna och är förhöjda i båda spetsarna. Idag är de flesta skidorna Rocker-formade i och med dess fördelar. Utformningen gör att man flyter bättre i mjuk snö, tar sig enklare genom svår terräng och förenklar påbörjandet av svängar genom att ha mindre grepp.

 • Bestäm om du vill ha integrerade bindningar eller om du vill köpa bindningar separat: Skidor med redan integrerade bindningar är redan anpassade till skidan. Däremot föredrar många avancerade skidåkare att anpassa sina bindningar till sina pjäxor och behov och väljer därför att köpa skidor utan bindningar.

För att kunna hjälpa dig att välja rätt utrustning är våra säljare, som är experter på specifika områden, behjälpliga varje dag för att just du ska kunna få råd om den skidutrustning du är intresserad av! För den ovana skidåkaren är det lätt hänt att man går efter principen “skida som skida”, men faktum är att materialet inte kommer att vara detsamma mellan Klassisk Längdskidåkning, Slalomskidåkning, Randonnee skidåkning, Freeride skidåkning eller Freestyle Skidåkning.

HUR VÄLJER MAN LÄNGD PÅ SKIDOR?

Om du är en nybörjare så bör du välja skidor utefter hur du kommer att åka och längden på skidorna kommer alltid att vara i förhållande till din egna längd. Placea skidorna vertikalt framför dig och välj höjd utifrån följande råd:

 • Pister: Skidor med Rocker - Ögonhöjd +/- 2 cm; Skidor utan Rocker - I höjd med näsan
 • Allmountain-skidor - ögonhöjd
 • Störtlopp/race: Slalom - I höjd med/mellan hakan och näsa; Storslalom - I höjd med toppen av huvudet
 • Freestyle - I höjd med näsan
 • Freeride - I höjd med toppen av huvudet
 • Längdskidor - Minst ögonhöjd

VILKEN TERRÄNG OCH STIL PÅ SKIDÅKNING ÄR BÄST FÖR NYBÖRJARE?

Genom att veta mer om olika terränger som passar med respektive utrustning och sätt att åka skidor på så kan du göra mer informerade beslut kring vad du ska köpa.

PISTÅKNING

Om du inte vill stöta på oväntade hinder som en oväntad sten när du åker 70 km/h eller om du ser puckelpistar som livsfarliga labyrinter vid höga hastigheter så är piståkning perfekt för dig. Oavsett om du ska åka skidor för första gången eller om du är van vid avancerad skidåkning så är pister ett säkert kort om du vill ha en utmaning i en terräng som är skonsam för knäna och där man inte blir distraherad av oväntade hinder.

Det är sällan man stöter på hinder som kräver Rock-formade skidor på välformade pister, därför bör man välja skidor som är mer anpassade för långa svängar samt hastighet.

ALL MOUNTAIN

Om du vill åka i mjuk, pudrad, blöt, hård eller isig snö och om du inte planerar åka på Sälens mest välpreparerade pister så behöver du skidor som är anpassade alla sorters terränger. All-mountain skidor är bredare vid spetsarna och vid foten och liknar carving-skidor trots sin bredd. Nästan alla All-mountain skidor är mellan 85-100 mm breda vid foten och ger en större flytande känsla än skidor för pister. Den breda kontaktytan gör det enklare att åka på mjuk och svårare terräng men det är fortfarande enkelt att svänga med dem.

FREESTYLE

Om du längtar tills du kan prova på ett nytt trick i en halfpipe eller om du vill se om du klarar av att göra en full 360 vid nästa hopp så är freestyle-skidor perfekta för dig. Freestyle är all trick-relaterad åkning där flexibilitet och dynamik är viktigare än en hög topphastighet. Det är livsfarligt att hamna först med en skidspets in i backen när man har utfört ett stort hopp och det är just därför Freestyle-skidor är lite kortare och gjorda för mer kortare och snabbare manövrering.

FREERIDE

Om du älskar tjock och nyfallen snö utanför de vanliga pisterna eller om du inte vill oroa dig för att ett snöoväder ska påverka din skidåkning så är Freerideskidor det bästa valet du kan göra. Utformningen av skidorna är anpassad till smidig manövrering genom att ha bredare spetsar och fotbas, uppåtböjda spetsar för att förhindra att spetsarna kommer under ett hinder samt Rocker-böjning för att kunna åka i tjock snö. Freeride är rekommenderade för de som ofta åker i sämre väder och i svårare terräng.

LÄNGDSKIDOR

Längdskidor är en klassisk sport som har funnits i Svensk historia i åratal. Längdskidåkning är för de som vill upptäcka naturen, träna sin uthållighet och njuta av ett härligt motionspass. Med längdskidor åker man oftare på planare ytor och man behöver inte oroa sig för högre hastigheter som när man åker störtlopp.

För att vara säker på att din utrustning är så bra anpassad som möjligt till din körstil bör du se över våra pjäxor, skidstavar, fodral och verktyg till skidor. Hör gärna av dig om du har några frågor!